Şeker Pancarı Alımı Başladı

Muş Şeker Fabrikası’nda, 2014-2015 yılı 33. kampanya dönemi şeker pancarı alımı başladı.


Fabrikanın 33. dönem pancar alım kampanyası törenine Belediye Başkan Vekili Efendi Sav, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Osman Özcan, kamu kurum amirleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Törenin açılışında konuşan Şeker Fabrikası Müdürü Nizamettin Güler, fabrikayla ilgili çeşitli bilgiler aktardı. Fabrikanın bu yıl 4 il, 8 ilçe ve 84 köyde 4 bin 739 adet çiftçiyle 71 bin 500 dekar alanda pancar ektirdiğini belirten Nizamettin Güler, ekilen alanda fireli olarak yaklaşık 300 bin ton pancar tesellüm edileceğini söyledi.

Bu yıl Bingöl bölgesinden de bin ton pancar teslim edileceğini ifade eden Güler; "Fabrikamızın bu kampanyada işleyeceği pancar 250 bin ton civarında olacaktır. Geçen seneye göre 42 bin ton daha fazla pancar işleyecektir. Bu işleyeceğimiz 250 bin ton pancar karşılığında da 37 bin ton kristal beyaz şeker, 10 bin ton melas ve 75 bin ton yaş küspe üretmeyi hedefliyoruz" dedi.

Fabrikanın 1982 yılından bu yana il ve ülke ekonomisine katkı sağladığını dile getiren Güler şöyle konuştu; "Bu katkılarını da uzun yıllar boyunca da sürdürecektir. Bu sene çiftçilerimize, şimdiye kadar 2 milyon TL ayni, 14 milyon TL nakdi olmak üzere toplam 16 milyon TL avans ödenmesi yapılmıştır. Fabrikamızın bölgemize sağlayacağı katma değeri 75 milyon TL civarında olması beklenmektedir. 2013-2014 kampanya döneminde, günlük ortalama 4 bin 245 ton pancar işleyerek, yüzde 118 kapasiteye ulaşılmıştır. Ayrıca pancara göre yüzde 3.34 yakıt tüketimi sağlanmıştır. Bu değerleri ile 25 şeker fabrikası içerisinde fabrikamız en iyi değerleri yakalayarak birinci olmuştur. Bu Kampanya döneminde de hedefimiz, işlediğimiz pancardan en yükse randımanlı, en kaliteli şekeri üretmek olacaktır. Ekibimle beraber, geçen sene olduğu gibi bu sene de bölge bölge, köy köy dolaşarak istişare toplantıları gerçekleştirdik. Başarıya giden yolda tüm imkanlarımızı kullandık. Bu sene de hedefimizi gerçekleştirmek için, her şeyi yapmaya hazırız. Cefakar, emektar çiftçilerimizden başlayıp, fabrika müdürüne kadar herkes üzerine düşen görevi, sorumlulukları yerine getirirse, bu hedefi, bu başarıyı yakalamak çok zor olmayacaktır."
Daha sonra konuşan Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar ise, çiftçilere temiz pancar teslim etmeleri için çağrıda bulundu. Geçmiş yıllarda çamurlu pancarın getirildiğini hatırlatan Fikret Sancar, geçen yıl temiz pancar teslim edildiğini ve bundan dolayı mutlu olduklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından kampanya, kurban kesilmesi ile başladı.

Tören kapsamında bu yıl fabrikaya ilk pancar getiren 4 çiftçiye çeşitli hediyeler verildi.

Kaynak: İHA