En 'hoş Üzüm'Hasadı Başladı

Türkiye'nin en güzel üzümlerinin yetiştirilmesiyle bilinen Elazığ'ın Hoş köyünde bağ bozumu başladı.

Kuraklık nedeniyle yüzde 30 rekolte kaybı ile başlayan üzüm hasadı, fiyatların geçtiğimiz yılın iki katında olması nedeniyle bağ sahiplerini sevindirdi.

Türkiye genelinde üzüm bağları ile dikkat çeken Elazığ'ın Hoş köyünde hasat başladı.

Öküzgözü, Köhnü, Şilfoni ve Ağın cinsi üzümlerinin yoğun olarak yetiştirildiği Hoş köyünde Eylül ayı itibariyle başlayan bağ bozumu sonrası 500 tondan fazla hasat bekleniyor. Bağ sahipleri, bu yıl kuraklık nedeniyle sıcaklığın fazla etki ettiği bağlarda yüzde 30 civarında verim düşüklüğü yaşandığını ancak diğer köylerde çok fazla üzüm olmaması nedeniyle artan fiyatlarla sevindiklerini söyledi.

ÜZÜM PARA ETTİ
Üzüm hasadına başlayan bağ sahiplerinden Adnan Gökten, "Hasadımız Eylül ayı itibariyle başladı.

Eylül, Ekim ve Kasım aylarında hasat devam eder. Yağışlar erken gelirse hasat erken biter, erken gelmez ise Aralık ayına kadar uzar gider. Hoş Köyü olarak biz üzümle geçimimizi sağlarız. Bu köyde Öküz gözü, Köhnü, şilfoni ve Ağın cinsinde üzümlerimiz yetişiyor. Köhnü ve Öküzgözü üzümleri soğuğa pek fazla dayanmaz, çatlama yapar, o yüzden hasadı erken olur" dedi.

Köylerinde bu yıl 500 tonun üzerinde üzüm hasadı yapacaklarını belirten Gökten, "Bu sene hava biraz kurak gitti. Damlama sulama sistemi ile bağları suladık ama havanın kurak gitmesi sonucu sıcağına üzümlere fazla tesir etmesi rekolteyi düşürdü. Kendimin 8 dönüm üzüm bağı var. Bu sene 20 ton civarında üzüm almayı bekliyorum, her yıl daha fazla olurdu ama bu sene olmadı. Ancak bu sene satışlarımız geçen yıllara göre iyi. Bunun nedeni ise civar köylerde üzüm olmayışından fiyatlar yüksek. Geçen yıl bu mevsimde üzümün kilosunu 80 kuruşa satıyorduk, bu sene toptan en düşük 1,5 liradan en yüksek ise 2,5 liradan satış yapıyoruz. Biz üzümü hala veriyoruz onlarda Türkiye genelinde bir çok ile pazarlıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA