Hsyk Seçimine Doğru

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreteri ve Yargıda Birlik Platformu'nun HSYK adaylarından Bilgin Başaran, liyakata, kıdeme, hakkaniyete dayalı bir HSYK oluşturmayı amaçladıklarını belirterek, "Kurumun adaleti, hakkaniyeti hedeflemesini ve bu ölçüler tayininde çalışmasını taahhüt ediyoruz" dedi.


12 Ekim'de yapılacak HSYK üyeliği seçimi öncesi Ankara Gölbaşı'nda düzenlenen toplantıya, Yargıda Birlik Platformu adaylarından, Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgay Ateş, HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, HSYK Başmüfettişi İsa Çelik, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Yargıtay Tetkik Hakimi Zeynep Şahin ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömür Topaç katıldı.

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çalık toplantıda yaptığı konuşmada, yargının geldiği noktada güven sorunu yaşadığı ve bu güvenin tekrar kazanılması gerektiğini söyledi.

Başsavcı Çalık, yargıda güveni tekrar tesis etmek ve yargının tekelden kurtulması için çalışmaların bir an önce hızlanması gerektiğini vurguladı.

- Adaylar kendini tanıttı

Toplantıda, 12 Ekim'de yapılacak seçimde Yargıda Birlik Platformu adayları da kendini tanıttı.

Adaylardan HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, yargıda olağan gitmeyen şeyler, haksızlıklar, zulümler nedeniyle Yargıda Birlik Platformu'nu oluşturma kararı aldıklarını anlattı.

Liyakata, kıdeme, hakkaniyete dayalı bir HSYK oluşturmayı amaçladıklarını söyleyen Başaran, "Hakim ve savcılar üzerinde tasarruf kullanan, tayin, terfi, teftiş, inceleme, soruşturma yetkisi olan böyle bir kurumun adaleti, hakkaniyeti hedeflemesini ve bu ölçüler tayininde çalışmasını taahhüt ediyoruz" şeklinde konuştu.

Adaylardan Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgay Ateş, HSYK'da 2010 yılı seçimlerinden sonra çok ciddi kırılmalar yaşandığını söyledi.

Ateş, "Bunlardan en önemlisi, Yargıtay üyeliği seçimlerinde belirli bir grubun nerdeyse blok olarak çıkmasıydı. Bunların bir hafta öncesinden seçileceklerinden haberleri olduğu, kıyafetlerini hazırladıkları, seçim günü sabahı erkenden saat 08.00'de hazır oldukları herkes tarafından bilinmektedir" diye konuştu.

Hakim adaylığı sınavında, 3 dakikada 180 sorunun doğru cevaplandığı yönündeki iddialara da değinen Ateş, bu iddialarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca takipsizlik kararı verilmesini de eleştirdi.

Kaynak: AA