‘yere Değerden Küresel İnovasyona-dupont Anadolu Buluşmaları’ Toplantısı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, küresel rekabet ortamında inovasyonun daha fazla önem kazandığını vurgulayarak, ‘Bugünün rekabetçilik ortamında ayakta kalabilmek için şirketlerin tüm katmalarına inovasyonu yaymaları ve inovasyon kültürünü yerleştirmeleri büyük önem taşıyor” dedi.

‘yere Değerden Küresel İnovasyona-dupont Anadolu Buluşmaları’ Toplantısı

Küresel pazara yenilikçi ürünler, malzemeler ve hizmetler sunan bilim şirketi DuPont, yerel markaların inovasyon sürecine destek olmak amacıyla bu yıl ilk kez ‘’Yerel Değerden Küresel İnovasyona-DuPont Anadolu Buluşmaları 2014’’ adlı bir organizasyon düzenledi.

DuPont ve GSO işbirliğiyle Dedeman Gaziantep Hotel & Convention Center’da yapılan etkinlikte, Gaziantep’te yerel markalarla bir araya gelindi.

GSO Başkan Yardımcısı Ünverdi, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde son yıllarda çok hızlı bir değişim ve dönüşüm süreci yaşandığına işaret ederek, “Küresel rekabetin giderek arttığı dünyada inovasyon giderek daha fazla önem kazanıyor. Bugünün rekabetçilik ortamında ayakta kalabilmek için şirketlerin tüm katmalarına inovasyonu yaymaları ve inovasyon kültürünü yerleştirmeleri büyük önem taşıyor” dedi.

Ünverdi, bunun bilincinde olan sanayicilerin artık inovasyona, Ar-Ge’ye, yüksek katma değere ve ileri teknolojiye daha fazla ağırlık verdiğini söyledi.

Gaziantep’in kalkınmasında ve büyümesinde her zaman aktif rol oynayan GSO’nun, sanayicinin vizyonunu açacak ve rekabet gücünü artıracak projeleri hayata geçirmeye devam ettiğini vurgulayan Ünverdi, sözlerini şöyle sürdürdü, “GSO olarak bugüne kadar ‘Aktif Sanayi’, ‘Yeniden İhracat Seferberliği’, ‘Kalite Seferberliği’, ‘Marka Şehir Gaziantep’, ‘Inovasyon Vadisi Gaziantep’ ve ‘Ar-Ge’de Gaziantep’ gibi önemli birçok projeyi gerçekleştirdik. Şehrimizin bugün ekonomik gelişmişlik seviyesine baktığımızda, 2000’li yıllarda başlattığımız bu projelerin meyvelerini topladığımızı görebiliyoruz. Gaziantep ekonomisi, her zaman Türkiye’nin iki katı büyüyor. Türkiye’de en fazla marka patent başvurusu yapan beşinci şehir konumundayız. En fazla ihracat yapan altıncı iliz. 2013 yılında 6 milyar 473 milyon dolar ihracat yaptık. Bu yıl da ihracat artışını sürdürüyoruz. İşadamlarımız, dünyanın 177 ülkesine ihracat seferberliğine devam ediyor.”
Gaziantep olarak, Cumhuriyetimizin 100. yılında 30 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını, Türkiye’nin de 2023 yılında büyük hedefleri olduğunu ifade eden Ünverdi, şunları kaydetti, “Ülke olarak kişi başına 25 bin dolar milli gelir ve 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayabilmemiz için inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarının ticarete dönüşmesi büyük önem taşıyor. Biz GSO ve Gaziantepli işadamları olarak, bu hedeflere ulaşacağımıza inanıyoruz. Bütün sektörlerimizde inovatif dönüşümü sağlayarak, şirketlerimizi ve şehrimizi büyütmek, ülkemizin ekonomik kalkınmasında lokomotif şehirlerden birisi olmak amacıyla çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.”
DuPont Türkiye Genel Müdürü Halide Aydınlık ise konuşmasında, gelişen teknolojinin de yardımıyla dünyamızın önüne geçilemeyen bir hızla değiştiğini ifade ederek, “Artık bizi, dünyamızı ve geleceğimizi daha da ileriye götürecek yeniliklere hiç olmadığı kadar açığız ve inovasyon bu değişim sürecinin temel taşını oluşturuyor. Üçüncü yüzyılını yaşayan bir bilim şirketi olarak, her yıl çeşitli endüstrilere yönelik binlerce yeni ürün ve patent sunuyoruz. Ar-Ge çalışmalarına 2.2 milyar dolar bütçe ayırıyoruz. 2013 yılı içinde gerçekleştirdiğimiz cironun yüzde 30’u son beş yılda pazara sunduğumuz ürün ve çözümlerden gelmiştir. Bu da Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde DuPont ürün ve hizmet portföyünün üçte birinin her 5 yılda bir yenilenmesinin sonucudur” diye konuştu.

DuPont olarak, müşterilerinin de inovasyon sürecinde yer almasına ve yerel markalara birlikte çalışmaya büyük önem verdiklerini belirten Aydınlık, “Kaynakları ve potansiyeli ile bir ‘Yeni ufuklar limanı’ olan Türkiye’nin, bu tür işbirlikleri ile sahip olduğu potansiyeli ekonomik değere ve ihracat artışına dönüştürme yolunda hızla ilerleyebileceğine inanıyoruz’’ dedi.

Açış konuşmalarının ardından etkinlikte, DuPont’un gıda ve tarım, otomotiv, enerji ve yapı sektörlerine yönelik endüstriyel çözümlerine ilişki sunumlar yapıldı. Katılımcılar daha sonra, ‘Yerel Değerden Küresel İnovasyona-DuPont Anadolu Buluşmaları 2014’ için İstanbul’dan Gaziantep’e taşınan ve DuPont’un dünyadaki 11. İnovasyon Merkezi olan DuPont Türkiye İnovasyon Merkezi’ni gezerek, çeşitli inovasyonları inceleme fırsatı buldular.

Etkinlik kapsamında, moderatörlüğünü Ayşenur Yazıcı’nın yaptığı panelde, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, DuPont Türkiye İnovasyon Merkezi Lideri Mehmet Demiray, PMS Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güler ve Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından, ‘İnovasyon Nasıl Yapılır?’ ve ‘İnovasyonu Nasıl Ticarileştirebiliriz?’ konuları anlatıldı.
Kaynak: İHA