Van Tso'dan Teklif Çağrısı Açıklaması

Van TSO, Avrupa Birliği'nin insan haklarına yönelik açıkladığı teklif çağrısı için açıklama yaptı.


Van TSO'dan yapılan yazılı açıklamada, AB'nin "Demokrasi ve İnsan Hakları Avrupa Aracı" başlığı altında sivil toplum kuruluşlarına yönelik teklif çağrısı yayınlandığı hatırlatılarak, çağrının toplam bütçesinin Türkiye için 3 milyon Avro olduğu belirtildi.

Açıklamada, desteğin temel amacının Türkiye ve Avrupa Birliğine aday ülkelerde insan hakları bilincinin geliştirilerek desteklenmesi olduğu kaydedildi.

AB antlaşmalarının birlik, özgürlük, demokrasi, insan hakları ve temel özgürlüklere saygı ile hukukun üstünlüğü ilkeleri üzerine inşa edildiği bildirilyen açıklamada, şöyle denildi:

"Bazı ilkeler, insan haklarının AB sınırları dışında desteklenmesi ve korunmasını teminen tanımlanmıştır. Bunlar AB'nin ölüm cezası, işkence ve diğer kötü muamele biçimleri, üçüncü ülkelerle insan hakları diyaloğu, silahlı çatışmadan etkilenen çocuklar, çocuk haklarının desteklenmesi ve korunması, insan hakları savunucuları ile kadına yönelik şiddet konularını ele alan İnsan Hakları Yol Gösterici İlkeleri altında açıklanmaktadır. İnsan hakları ve demokratikleşme, diğer tüm aday ülkeler için olduğu gibi Türkiye için de büyük önem taşımaktadır. AB'ye üyelik, bu ilkelere mutlak saygıyı gerekli kılar. AB'nin üçüncü ülkelere yönelik tüm mali yardımlarında insan hakları öncelikli alanlar arasında yer almaktadır."

Kaynak: AA