Adnan Menderes'in Vefatının 53. Yılı

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, "Siyasal yaşantımızda bu siyasal idamlar Türkiye'nin demokrasisi açısından, Türkiye'nin geleceği açasından çok büyük tahribatlar yaratmıştır" dedi.

Adnan Menderes Dernekler Federasyonu (ADFED) tarafından merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın vefatlarının 53. yılı nedeniyle Anıt Mezar'da anma töreni düzenlendi.

Törende konuşan Tekin, son dönemde siyasetin çok kirlendiğini yozlaştığını savunarak, Türk siyasetinin bu yozlaşmadan en kısa sürede kurtulmasını temenni ettiklerini söyledi.

Dünya tarihine bakıldığında demokratik süreçlerin hep acılarla taçlandığını anlatan Tekin, şunları kaydetti:
"Keşke olmasaydı... Siyasal yaşantımızda bu siyasal idamlar Türkiye'nin demokrasisi açısından, Türkiye'nin geleceği açasından çok büyük tahribatlar yaratmıştır. 21. yüzyılda yaşamamıza rağmen, siyasal idamlar daha 15 yıl önce hayatımızdan çıktı. Umut ediyorum ki bu geçmiş yıllardaki acılarımız, demokratik yaşantımızda önümüzde önemli bir süreç olur. En azından bu kirlilikten bizi arındırır, yeni bir siyasal yaşam, yeni bir Türkiye özlemine hep beraber kavuşuruz. Ben bu idamların bir cinayet olduğunu... Gerçekten bu cinayetlerin son bulacağı umuduyla hepinize saygılar sunuyor sayın Başbakanımızı ve arkadaşlarını rahmetle anıyorum."
- Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da Menderes, Zorlu ve Polatkan'ın, cumhuriyetin gençlik dönemi denilebilecek bir dönemde, siyasetin aynı zamanda bir mesuliyet faaliyeti olduğunun bilinci içerisinde, milletin geleceğini kucaklayabilme adına büyük hizmetleri yerine getirdiklerini ifade etti.

Demokrasinin rehin alındığını ileri süren Uysal, "Bugün sadece apoletlilerin gölgesinde darbelerin yaşandığını değil ama hukukun, demokrasinin, askıya alındığı bir süreç içerisinde asgari düzeyde siyasi faaliyetlerimizin bile yerine getirilmesine müsaade edilmediği bir iklimdeyiz" dedi.

Bu sabah İstanbul il başkanlığına asılan afişten rahatsız olanların büyükşehir belediyesi eliyle afişi indirtmeye çalıştıklarını savunan Uysal, "Bu afişi niye indirmeye gayret ettiklerini biz biliyoruz. Bugün sadece lafla değil ama ruhumuzla da demokrat olmamız icap eder" diye konuştu.

Uysal, Türkiye'nin kıt kanaat imkanlara sahip olduğu dönemlerde büyük sıçrama hamleleri yaptığını belirterek, "Ama bugün daha da alınması gereken mesafelerin olduğunu biliyoruz. Yeniden en geniş ortak paydada buluşabilmek adına başta Menderes'e referans verenlerin onun sadece ismiyle değil, amelleriyle de amel etmesini beklemekteyiz" ifadelerini kullandı.
Eski bakanlardan İsmet Sezgin de Menderes'i katlinin 53. yılında andıklarını kaydederek, "Menderes'in yattığı yer, bu anıt mezar değil Türk milletinin kalbidir" dedi.

Menderes'in Türkiye'ye demokratik idarenin gelmesini, yepyeni bir halk iktidarının ortaya çıkmasında başrolü oynadığını vurgulayan Sezgin, "Adnan Menderes, halkın ulusun ta kendisi olan ve Türk halkının çektiği sıkıntıları, Türk halkının adam yerine konmamasını en iyi bilen insan olarak verdiği mücadelede bütün ulusun yardımıyla büyük bir başarı elde etmiştir. Türkiye'ye demokrasinin gelmesi, demokrasinin yücelmesinde, ülkemizin kalkınmasında rahmetli Menderesimiz vardı. Rahmetli Menderes dindardı ama o din esnafı değildi, din tüccarı değildi. O kutsal dinimizi daha yüceltmek, zenginleştirmek için bir uğraş içindeydi. Adnan Menderes hiçbir zaman kendini düşünmedi" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, edilen dua ve anıt mezara çelenk konulmasıyla program sona erdi.
Kaynak: AA