'Birlikten Güç Doğar”

Diyabetle Yaşam Derneği Samsun Şubesi tarafından düzenlenen İlkadım Belediyesi ve Hospital Park Hastanesi’nin katkılarıyla düzenlenen “Birlikte Güç Doğar” konulu toplantı gerçekleştirildi.

'Birlikten Güç Doğar”

Acem Tekkesi’nde düzenlenen toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Diyabetle Yaşam Derneği Genel Başkanı Emine Alemdar, Diyabetle Yaşam Derneği Samsun Şube Başkanı Yakup Cemil Şahin, diyabetli hastalar ve hasta yakınları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Diyabetle Yaşam Derneği Samsun Şube Başkanı Yakup Cemil Şahin, “Diyabet global açıdan giderek artan çok büyük bir sorun haline gelmiştir. Tüm dünya nüfusu ele alındığında yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 8.4’ü 382 milyon kişi diyabet hastasıdır. 2035 yılına kadar bu rakamın 592 milyon kişiye ulaşması öngörülmektedir. Dünya çapında diyabet nedeniyle 2013 yılı sonu itibariyle yıllık 548 milyon ABD doları harcama yapılmış olacağı ve bu tutarın toplam sağlık harcamalarının yüzde 11’ine denk geleceği öngörülmektedir. Türkiye’de 20-79 yaş aralığında toplam yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğunu ve bu rakamın toplam yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15’ine denk geldiğini göstermektedir. Uluslararası diyabet Federasyonu (IDF) öngörülerine göre diyabet hastası bireylerin sayısı 2035 yılı itibariyle yaklaşık 12 milyona ulaşacaktır” dedi.

Diyabetin önemi hakkında bilgi veren Diyabetle Yaşam Derneği Genel Başkanı Emine Alemdar, “Dünya Sağlık Örgütü diyabeti bulaşıcı olmayan salgın hastalık ilan etti. Diyabette eğitim şart. Çünkü bu hastalığı kendiniz taşıyorsunuz. Sosyal güvencesi olmayan hastalarımıza da sağlık hizmetleri vermekteyiz. Şuanda 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile başlattığımız ‘Diyabeti Durduralım’ projemiz var. Bu projede dernek olarak biz Van depreminde orada ilk koşturan ve bir diyabet çadırı kurmamızdan ötürü dernek olarak ödül aldık. İstanbul’da bir araştırma yaptık ve şuanda okul kantinlerinde asitli içecekler, şekerlemeler yasaklandı. Artık insülin bankalarımız var. Bizim bütün şubelerimizde insülin bankası var ama sizde göremedim. Bir küçük buzdolabı ve herkes fazla insülinlerini oraya bırakırsa ilaçlarınız da ziyan olmaz. Bu konuda destek verin” diye konuştu.

Diyabetin önemli bir hastalık olduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr.Yusuf Köksal, “Diyabet sinsi geliyor. Diyabet üzerinde durulmadığı zaman çok da geç teşhis konulabilen bir hastalık. Ama erken teşhis ile beraber hayatlarını bizler gibi devam ettirebilecek olan hastalardır. Onun için teşhis ve tedavi kısmı çok önemlidir. Diyabetle Yaşam Derneği’nin yapmış olduğu bu farkındalık çok önemli, biz her zaman yanlarında olmak istiyoruz. Kendilerini destekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA