12 Eylül 1980 Darbesinin Yıldönümü

İzmir'de bazı sivil toplum örgütleri, 12 Eylül 1980 darbesinin yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.


Aralarında sendikalar, dernekler ve girişimlerin bulunduğu çok sayıda örgütün katılımıyla Konak'taki Sümerbank binası önünde açıklamayı okuyan 78'liler Girişimi Yöneticisi Gül Kireçkaya, 12 Eylül 1980'den bu yana anayasal bazı değişiklikler yapıldığını ancak bunların "kozmetik" değişiklikler olarak kaldığını, 12 Eylül darbesini yapanların ve askeri darbe tasarlayanların yargılanmasının demokratikleşme getirmediğini savundu.

12 Eylül ürünü temel kurumların tasfiye edilmediğini, el değiştirdiğini ifade eden Kireçkaya, "AKP hükümetleri döneminde de temel bir değişiklik olmadı. Balyoz, Sarıkız, Ay Işığı gibi darbe olamayan darbelere gösterilen ilginin binde biri 12 Eylül davasına gösterilmedi. Sonuç olarak AKP döneminde de 12 Eylül tüm kurumlarıyla sürüyor" dedi.

12 Eylül darbesini gerçekleştiren 2 sorumlunun yargılanmasını küçümseyemeyeceklerini ancak bu davanın genişletilmesi gerektiğini ifade eden Kireçkaya, tarihi bir dönemle hesaplaşma sürecinin tamamlanması gerektiğini savundu.

Grup, açıklama sonrası DİSK'e bağlı İzenerji şirketi işçilerinin, taşeronlaşmaya karşı nöbet tutarak yürüttükleri eyleme destek vermek için İzmir Büyükşehir Belediyesi binası önüne gitti.

Kaynak: AA