İrak'taki Çatışmalar

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadeleye ilişkin, "Tabii ki siyasi stratejiye ihtiyacımız var. ABD Başkanı Barack Obama'nın dün akşam yaptığı konuşmanın tamamına bakarsanız, bu konuşmasının bir parçası" dedi.

Steinmeier, Federal Meclis'teki bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, muhalefet partilerinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) silah yardımı kararını eleştirdiğini hatırlatarak, "Ortadoğu'nun geleceği Peşmergelerin elinde olan silahlara bağlı değil. Onlara gönderdiğimiz silahlar sadece siyasi bir stratejiye dahil edildiğinde haklı görülebilir" ifadelerini kullandı.
Irak'taki siyasetçilerin geçmişte yapılan hataları düzeltmesi, şimdiye kadar dışlanmış dini gruplar ile bölgelerin de yönetime dahil edilmesi gerektiğini belirten Steinmeier, "Irak'ın yeni Başbakan Haydar el-İbadi oluşturduğu kabinesi ile bunu istediğini gösterdi" diye konuştu.

IŞİD'le mücadele konusunda, "Tabii ki siyasi stratejiye ihtiyacımız var. ABD Başkanı Barack Obama'nın dün akşam yaptığı konuşmanın tamamına bakarsanız, bu konuşmasının bir parçası" ifadelerini kullanan Steinmeier, "Kimse, Peşmerge'ye verilen birkaç silahın IŞİD sorununu çözeceğini düşünecek kadar saf değil" dedi.

-Ukrayna'daki gelişmeler
Steinmeier, Almanya'nın Ukrayna politikasının üç farklı kısımdan oluştuğunu hatırlatarak, "Birincisi Rusya'ya baskı yapmak, ikincisi tehdit altında olanları korumak, üçüncüsü ise askeri çözümün mümkün olmadığını bildiğimiz için gerilimin azaltılması için siyasi çözüm yolları aramak" şeklinde konuştu.

Yaşananların sadece Rusya ve Ukrayna arasında güven kaybına neden olmadığını, Rusya ve Avrupa arasında da güvenin zedelendiğini belirten Steinmeier, Kiev ve Moskova arasındaki direk iletişimin kopmamasının kendileri için önemli olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA