Ttkd Başkanı Barak Açıklaması

Tüm Tüketicileri Koruma DerneğŸi BaşŸkanı Mehmet Barak, Bilgi Teknolojileri ve İletişŸim Kurumunun numara taşŸıma uyarı tonu ile ilgili kararını desteklediklerini bildirdi.


Barak, yaptığŸı açıklamada, Türkiye'nin, dünyanın 10 büyük ekonomisi içinde yer alabilmesi için, tekelci yapılanmalardan kurtarılması, serbest rekabet ilkelerinin kurumlaşŸtırılmasının esas olduğŸunu belirtti.

Tüketicilerin, ancak bu şŸartlarda, ödedikleri paraların karşŸılığŸını yüksek kaliteyle alabileceğŸini ifade eden Barak, şŸunları kaydetti:

"Numara taşŸıma uyarı tonu ile ilgili mevcut uygulama, tüketicinin ve rekabetin korunmasına aykırı olan, 'telefonum dinleniyor' izlenimi veren, çağŸrı cevaplarını geciktiren, yanlışŸ anlamalara sebebiyet veren rahatsız edici bir faaliyettir, piyasa ekonomisinin gelişŸtirilmesi için derhal düzeltilmelidir. Bugün dünyada da uyarı tonunu kullanan sınırlı sayıda ülke bulunduğŸunu ve bu ülkelerde de rahatsızlık yarattığŸı yönünde görüşŸlerin değŸerlendirilip alternatif çözüm önerilerinin tartışŸıldığŸını ve kaldırıldığŸını gözlemliyoruz."

Uyarı tonu uygulamasının, tüketicinin operatör değŸişŸtirme bağŸımsızlığŸını etkilemesi sebebiyle, rekabetin önünde büyük engel oluşŸturduğŸunu dile getiren Barak, şŸöyle devam etti:

"Bu çerçevede tüm kullanıcılara uygulanan uyarı tonunun kaldırılması ve sadece talep eden kullanıcıyla sınırlandırılması ile rekabetin önündeki bir engelin daha kaldırılmışŸ olacağŸını düşŸünmekteyiz. Bu uygulama, günümüz pazar koşŸullarında rekabeti bozucu ve yavaşŸlatıcı etkisi nedeniyle operatörlerden hizmet alan tüketiciler için büyük bir haksızlığŸa neden olmaktadır. BTK'nın ​numara taşŸıma uyarı tonu ile ilgili kararını destekliyoruz. Günümüzde toplam tarifelerin çok büyük bir çoğŸunluğŸunu her yöne tarifelerin oluşŸturması nedeniyle bu uygulamanın işŸlevini tamamlamışŸ olduğŸunu ve mevcut durumda uyarının abonelerin bağŸımsız olarak bir operatörden diğŸerine geçme hakkının sınırlandırıldığŸını düşŸünüyoruz."

 
Kaynak: AA