Turist Rehberi Değil Minibüs Şoförü

Güney Marmara'nın turizm merkezlerinden Erdek ile Bandırma arasında 47 yıldır yolcu taşıyan minibüs şoförü Necati Elmas, 22 kilometrelik yol boyunca, yakasına taktığı mikrofonla bölgenin tarihi ve turistik yerleri, önemli değerleri hakkında bilgi veriyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Marmara Denizi kıyısındaki sahilleriyle iç turizmde önde gelen merkezlerden Erdek'in yaz aylarındaki nüfusu 200 bine yaklaşıyor.
Bu dönemde Erdek-Bandırma güzergahında karşılıklı yolcu taşıyan minibüs şoförleri, yılın en yoğun günlerini geçiriyor. Toplu taşıma araçlarıyla Bandırma'ya kadar gelen çok sayıda tatilci, Erdek'e kadar ulaşımlarını bu minibüslerle sağlıyor.
Deniz turizmi için Erdek'i tercih edip şoförlüğünü Elmas'ın yaptığı minibüse binen tatilciler, bölgenin tarihi ve turistik yerleri ile önemli değerleri hakkında bilgi sahibi oluyor. Adeta bir turist rehberi gibi bölge turizmine hizmet eden Sağlam, yakasına taktığı mikrofonla 22 kilometrelik yol boyunca yolcularını bilgilendiriyor, önünden geçtiği önemli yerleri, binaları anons ediyor.
- "Biz anlatıyoruz, onlar da diğerlerine aktarıyor"
Şoför koltuğunda, yolcuları birer birer "Hoş geldiniz, hayırlı yolculuklar" diyerek karşılayan Elmas, yıllardır vatandaşlara güler yüzlü davranmayı ilke edindiğini söyledi.

Yolculara nezaket kuralları çerçevesinde hitap ettiğini vurgulayan ve diğer meslektaşlarının da bu tür davranışlarla öne çıkmasını isteyen Elmas, turistlere ilçelerini iyi anlatmaları gerektiğini ifade etti.

"Erdek ve Bandırma sevdalısı" olduğunu dile getiren Elmas, mesleğini çok sevdiğini, amacının yolcuların keyifli seyahat etmelerini sağlamak olduğunu bildirdi. Bunu yaparken bölge turizmine katkı sağladığını belirten Elmas, "Zeytinliada, kazı alanları, dev tesisler, zeytinlikler, Kapıdağ Yarımadası gibi birçok yeri minibüste anlatıyorum. Birçok kişi sadece deniz turizmi için geliyor, bölgenin diğer değerlerini bilmiyor. Biz anlatıyoruz, onlar da diğerlerine aktarıyor. Bir fazla turist bile gelse yaptığımız iş doğrudur" diye konuştu.

Yolcular ise seyahatlerinin hem keyifli hem de bilgilendirici geçtiğini anlattı. Elmas'ın bu davranışlarından etkilendiklerini kaydeden yolcular, müşterileriyle kurduğu iletişimin diğer sürücülere örnek olmasını diledi.
Kaynak: AA