Ayakkabıcılar Yere 'Sağlam Basacak'

İthal ayakkabıda kota uygulamasının sona ermesine günler kala Ekonomi Bakanlığınca ek vergiler getirilmesi, sektör temsilcilerini sevindirdi.

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu (TUAF) Genel Başkanı İbrahim Buğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok bölgesinde binlerce fabrika ve irili ufaklı atölyelerde ayakkabı üretimi yapıldığını söyledi.

Yılda 500 milyon çiftten fazla üretim gerçekleştiren sektörün binlerce kişiye doğrudan, on binlerce kişiye de dolaylı olarak istihdam sağlandığını ifade eden Buğur, 2006'da hazırlanan ve 10 Ağustos'ta son bulacak Ayakkabıcılığı Koruma Kanunu ile ithal ayakkabılara kota getirildiğini anımsattı.
Son birkaç aydır kotanın kalkacak olmasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını, çözüm yolu için sektör temsilcileri olarak Ekonomi Bakanlığı'na raporlar sunduklarını anlatan Buğur, şöyle konuştu:
"Raporlarımızda 'yeni önlemler alınmazsa ve ithalatın önündeki sıkıntılar kaldırılırsa sektörün sancılı bir sürece gireceğini' dile getiriyorduk. Nitekim 20 Temmuz'da Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi ile bir araya gelerek sorunumuzu anlatma fırsatı yakaladık. Kendileri, anlattıklarımıza ikna oldu ve ülkemizin menfaatine olacak bir çalışma için düğmeye bastı. Artık yurt dışından gelen bir çift ayakkabı için 5 dolar vergi, ayrıca alınan faturanın yüzde 50'si kadar gümrük vergisi ödenecek."
- Cari açık
Alınan karardan sektör olarak memnun olduklarına dile getiren Buğur, Türkiye'nin 2013 itibariyle 723 milyon dolarlık ayakkabı ihracatına karşılık 993 milyon dolarlık ithalat yaptığını vurguladı.
Devlet nezdinde alınan kararın ardından artık cari açığı kapatmak için "topun kendilerinde" olduğunu ifade eden Buğur, şöyle devam etti:
"Şu an yıllık ortalama 250 bin dolar gibi cari açık veriyoruz. Kota uygulaması her ne kadar bizleri rahatlatsa da soruna tam anlamıyla çözüm üretmekten uzaktı. Ama yeni düzenleme sektöre adeta can verecek. Önceden yapılan tüm çalışmalara rağmen mutlu sona ulaşmayı başaramıyorduk. Çünkü kota belirli bir noktadan sonra elimizi kolumuzu bağlıyordu. Tüm çabalara rağmen cari açık veren sektörümüzün bundan sonraki hedefi, önce cari açığı kapatıp, ardından da cari açık fazlası vermek. En kısa zamanda cari açığımızı kapatabileceğimize inanıyorum. Çünkü getirilen ek vergiler, maliyetleri neredeyse iki katına çıkacak."
- İthalatın öncüsü Çin
Buğur, yıllık 1 milyar dolara yakın ayakkabı ithalatı yapan sektörün getirdiği ayakkabıların yarısının altında "Made in China" logosu bulunduğuna dikkati çekti.
Çin malı ayakkabıların diğer ülkelere göre kısmen daha ucuz olduğunu ifade ede Buğur, "Çin malı ayakkabı belki biraz ucuz. Ama sağlık açısından hiçbir özelliği yok. Piyasa, biraz ucuza sağlığımızı tehdit eden ayakkabılarla doluyordu. Artık ithalat azalacağı için halk sağlımız adına da önemli adımlar atılmış olacak" diye konuştu.

Buğur, düzenlemenin hayata geçirilmesinde emeği geçen Bakan Zeybekçi olmak üzere tüm bakanlık çalışanlarına teşekkür etti.
Kaynak: AA