Trakya'da Verim Artışı

Önder Çiftçi Projesi Başkanı ve DLG Fuarcılık Genel Müdürü Nezih Suyaran, "Trakya bu yıl altın yılını yaşadı diyebiliriz. Son yıllarda görmediğimiz, ortalama 500-700 kilogram buğday ile 300-450 kilogram kanola verimi yakaladık" dedi.

Suyaran, Tekirdağ Yelken Kulüp'te düzenlediği basın toplantısında, 14-17 Ağustos'ta düzenlenecek "Tarım ve Teknoloji Günleri" hakkında bilgiler verdi.
Önder Çiftçi Projesi'nin üreticinin bilgilenmesi, girdilerini azaltması ve ürününü en iyi şekilde pazarlamasını sağlamaya çalışan bir kooperatif olduğunu belirten Suyaran, çiftçilerin ayakta kalabilmesi için vahşi sanayileşmeye karşı çıkılması gerektiğini söyledi.

Suyaran, toprakların korunması için doğru ürünlerin üretilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye'de yağışlarda yaşanan dengesizlik ve kuraklığın Trakya çiftçisine zarar vermediğini dile getiren Suyaran, şöyle konuştu:
"Trakya, Türkiye'yi ve dünyayı kıyaslarsak gerçekten iyi bir yıl geçirdi. Bir takım problemler olmasına, kuraklık tehlikesine rağmen dengeli yağışlardan dolayı Trakya bu yıl altın yılını yaşadı diyebiliriz. Son yıllarda görmediğimiz, ortalama 500-700 kilogram buğday ile 300-450 kilogram kanola verimi yakaladık."
Suyaran, üreticilerin sağlık açısından endişeler taşıdığını için kanola yetiştirmemesini eleştirdi.

Avrupa Bitkisel Yağ Endüstrisi verilerine göre, en sağlıklı yağın doymuş yağ oranı en düşük yağ olduğunu ve kanolada yüzde 7, ayçiçeğinde yüzde 12, zeytinyağında yüzde 15 oranında bulunduğunu vurgulayan Suyaran, "Kanolada kalp sağlığı açısından yararlı omega 3 de yüzde 10 oranında bulunuyor" dedi.

Suyaran, fuar sayesinde bölgedeki ürünlerin yurt dışına tanıtılmasını ve ihracatını arttırmayı hedeflediklerini, etkinliğe Makedonya, Kırgızistan ve Kazakistan başta olmak üzere çok sayıda ülkeden temsilcinin geleceğini kaydetti.

Kaynak: AA