Aksav'ın Yetkisi Olmadan Sözleşme Yaptığı İddiası

Atatürk Kültür Parkı içinde faaliyet gösteren 14 işletmenin yetkilileri, Antalya Kültür Sanat Vakfının (AKSAV) yetkisi olmadan kendileriyle sözleşme imzaladığını iddia etti.

İşletme sahipleri tarafından park içinde yapılan basın açıklamasında konuşan işletmeci Mehmet Annaç, fuar alanı birinci kısımdaki işletmelerin AKSAV tarafından kiraya verildiğini, bu yıl AKSAV'ın tüm işletmecilerle temasa geçerek karşılıklı kira sözleşmesi imzalandığını söyledi.

Haziran ayında Ekdağ AŞ'den taraflarına gönderilen ihtarname ile söz konusu yerlerin 2007 yılından itibaren 10 yıl süre ile Antalya Büyükşehir Belediyesinden Ekdağ'a kiralandığını anlatan Annaç, Ekdağ ile AKSAV arasındaki alt kira sözleşmesinin de 2012 yılında bittiğini öğrendiklerini kaydetti.

Annaç, şöyle konuştu:
"Ekdağ'ın AKSAV'a gönderdiği ihtarname ile söz konusu yerlerin boş olarak teslimini talep ettiğini öğrendik. Ancak AKSAV tarafımızla sözleşme yapmaya yetkisinin olmadığını bizden gizleyerek, bizimle 2013-2014 yılları için kira sözleşmesi imzalamıştır. Söz konusu sözleşmeler imzalanırken bize Ekdağ tarafından gönderilen ihtarnameye istinaden işletmeleri boşaltmamız gerektiğini de bildirmemiştir. Hatta AKSAV tarafından 2014 yılı kira sözleşmesini yenilemek için Altın Portakal logosu heykel, anahtarlık alımı ön şart olarak konulmuş, bu anahtarlıklar baskı altında fahiş fiyatlarla işletmeler satılmıştır."
Annaç, 2014 yılına kadar yalnızca teminat senedi alıp söz konusu senetlerin işletmeye işlendiğini, 2014 yılında ise aylık kira bedelleri için kadar her ay için ayrı ayrı senet alındığını vurgulayarak, söz konusu senetlerin hem vakfa olan güven hem de baskı altında olmaları nedeniyle sözleşmeye işlenmediğini savundu.
Senetleri vermek istemeyen arkadaşlarının bazılarının yıllık kira bedellerini peşin ödemek zorunda bırakıldığını öne süren Annaç, şöyle devam etti:
"Daha sonradan senetlerimizin çeşitli yerlerden kredi almak amacıyla AKSAV tarafından kullanıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Şu an kira sözleşmesine istinaden verilen ve kira sözleşmelerine işlenmeyen senetlerimizin hangi banka ve kuruluşlarına verildiğini bilmemekteyiz. Tarafımıza gönderilen protestolara istinaden söz konusu senetleri farklı mağduriyetler yaşamamak adına ödemekteyiz. AKSAV'ın yapmış olduğu bu haksız ve hukuksuz işlemler nedeniyle yıllardır işlettiğimiz ve emek verdiğimiz iş yerlerimizde işgalci durumuna düştük ve mağdur edildik. AKSAV yetkililerine durumu izah etmemize rağmen bizleri bir sıkıntı olmaz şeklinde geçiştirerek vakit kazanmaya çalışmışlardır."
Annaç, önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın tarafından işletmelere sahip çıkılmadığını, mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in ve Ekdağ Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Tamyürek'in ise kendilerine sahip çıkarak, sorunları çözme çabası içerisinde olduklarını savundu.
- Yıllık 40-80 bin arasında kira bedeli
İşletme sahiplerinden Adnan Avans da AKSAV ile yaptıkları yetkisiz sözleşmenin 31 Aralık'ta sona ereceğini, o tarihe kadar mükerrer kiracı durumunda olacaklarını söyledi.

Park içindeki işletmelerin yıllık 40-80 bin lira kira bedeli bulunduğunu ifade eden Avans, sözleşme öncesinde de bağış makbuzu verilmeden 4-8 bin lira arasında değişen tutarlarda heykel ve anahtarlık satın aldıklarını vurguladı.
Kaynak: AA