Van'da 'Nodüler Ekzantemi' Uyarısı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, sığırlarda görülen ve ölümlere neden olan Afrika kökenli nodüler ekzantemi (lumpy skin) hastalığına karşı çiftçileri uyardı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, hastalığın Türkiye'de ilk kez 2013 yılında Kahramanmaraş'ta görüldüğü ve yayılma eğilimi gösterdiği hatırlatıldı.
Bölgede Hakkari'den sonra, 18 Haziran 2014 günü Van'ın Bahçesaray ilçesi Liman Mahallesinde de hastalığın görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, şunlara yer verildi:
"Hastalığın çıkışına müteakip gerekli idari ve fenni tedbirler alınmış olup, yapılan titiz çalışmalar sonucu hastalığın yayılımı ilk etapta sınırlandırılmıştır. Bu amaçla il müdürlüğümüz tarafından ivedi bir şekilde 10 bin doz aşı temin edilmiş, yaklaşık bir aydır aşılama çalışmaları devam etmektedir. Aşı 6 ayın üzerindeki hayvanlara uygulanmakta ve 3 yıla yakın koruma sağlamaktadır. Yetiştiricilerimiz, hayvanlarını ilçe müdürlüklerimiz veya serbest veteriner hekimler vasıtasıyla mutlak suretle aşılatmalıdır."
Sığırlarda görülen hastalığın, ihbarı mecburi viral bir hastalık olduğu ve aşılama yapılmaması durumunda ciddi sayıda ölümler meydana getirebileceği belirtilen açıklamada, hastalığın en büyük belirtisinin deri üzerinde şişlikler, süt veriminin azalması, şiddetli düşkünlük hali, gebelerde yavru atma, zayıflama, topallık ile boğalarda geçici veya kalıcı kısırlıklar olduğu kaydedildi.
Hastalığın sığırlarda kan, burun ve göz akıntısı ile salya yoluyla yayıldığı, sinek, sivri sinek ve diğer insektlerin de bu hastalığı taşıyarak bulaşmasına aracı olduğu aktarıldı.
Açıklamada, yetiştiricilerin şüpheli durumları, il ve ya ilçe müdürlüklerine ihbar etmesi istendi.
Kaynak: AA