Tüp Mide Ameliyatıyla Obeziteye Son

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Mehmet Bayrak, tüp mide ameliyatı olan hastaların 1 yılda yüzde 40 ile 70 arasında kilo verebileceğini söyledi.

Tüp Mide Ameliyatıyla Obeziteye Son

Özel Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayrak, obezitenin sağlığı bozacak ölçüde yağ dokularında anormal veya aşırı miktarda yağ birikimi olarak tanımlandığını belirterek, “Vücut ağırlığının boy uzunluğu karesine bölünmesi ile elde edilen sayı vücut kitle indeksini oluşturur ve 30 kg/m2 üzerinde olması obeziteyi gösterir” dedi.


Laparascopic tüp mide küçültme ameliyatıyla ilgili de bilgiler veren Op. Dr. Bayrak, “Laparascopic tüp mide küçültme ameliyatı midenin hacmini önemli ölçüde küçültür ve bir kerede alınan besin miktarını minimum seviyeye indirir. Bağırsak tarafından besin emilimini azaltıcı bir operasyon değildir. Küçük bir miktar yiyecekle kendinizi çok iyi hissedip, size saatlerce doygunluk hissi sağlayacaktır. Laparascopic tüp mide küçültme ameliyatı iştahınızı azaltacaktır. Midenin hacmini küçültmesinin yanında açlık hormonu miktarını da azaltacağından dolayı çok kısa sürede kilo vermenizi sağlayacaktır” diye konuştu.

Ameliyatı yaptıran hastaların 1 yılda yüzde 40 ile 70 arasında kilo verebileceğini ifade eden Bayrak, “Hastalar bu operasyondan sonra ortalama 1 yılda yüzde 40 ile yüzde 70 arasında kilo verirken, obeziteye bağlı hastalıklarda düzelme görülür. Diyabet, yüksek tansiyon, solunum depresyonu (apne) ve yüksek kolesterol seviyeleri bu operasyondan sonra yüzde 75’den fazla oranda düzelme görülür” dedi.

Tüp mide ameliyatında midenin yüzde 75'lik bölümünün çıkarıldığını belirten Op. Dr. Bayrak, şunları söyledi:
“Bu yöntemde mide kabaca tüp haline getirilir. Mide hacmi azaldığı için az miktarda yemekle doyulur. Çıkarılan bölümden salgılanan iştah hormonu da olmayacağından iştah eskiye göre azalır. Bu iki etki ile hastalar fazla kilolarının yaklaşık yüzde 70'ini 1-2 yıl içinde kalıcı olarak verir. Ameliyat kapalı yöntemle gerçekleştirilir, tüp mide ameliyatı ortalama süre 30-45 dakika arasıdır."
Hastaların ameliyat sonrasında yememesi gereken besinleri de açıklayan Op. Dr. Bayrak, şöyle devam etti:
“Ameliyattan sonra alkol, çikolata, bal, dondurma, kızartılmış yiyecekler, şekerlemeler, kırmızı et, patlamış mısır, fındık, margarin, patates salatası, makarna salatası ve gazlı içeceklerden uzak durulması, bunların asla tüketilmemesi ve üç ana iki ara öğün günde yavaş yavaş ve azar azar yenilmesi gerekir.”
Kaynak: İHA