Tüketici Güven Endeksinin Artması

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Bülent Demir, "Tüketici güven endeksindeki bu yükseliş, tüketicinin önümüzdeki dönem bir kriz beklentisi olmayacağına olan inancını gösterdiği gibi tüketici bakımından ertelenmiş harcamaları gerçekleştirme imkanı da sunuyor" dedi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketici güven endeksinin temmuzda, geçen aya göre yüzde 0,3 artarak 73,9 değerine yükseldiğini söyledi.

Tüketici güven endeksinin artması ve azalmasının, tüketicilerin gelecek döneme ilişkin beklenti ve güvenlerini ortaya koyduğuna işaret eden Demir, "Endeks, uzun dönemde düşüş gösteriyordu ancak geçtiğimiz ay hafif de olsa yukarıya bir hareket var. Bu hareket, tüketicilerin mevcut ekonomik düzene güven duyduklarını gösteriyor" ifadesini kullandı.
Demir, bu noktadan bakıldığında tüketicilerin gelecek dönem için herhangi bir kriz beklentisi içerisinde olmadığını, dolayısıyla konut, otomobil gibi tüketici bütçesi açısından önemli yer tutacak yatırımlara girişebileceğini ortaya koyduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Öte yandan, tüketici güven endeksindeki bu yükseliş, tüketicinin önümüzdeki dönem bir kriz beklentisi olmayacağına olan inancını gösterdiği gibi tüketici bakımından ertelenmiş harcamaları gerçekleştirme imkanı da sunuyor. Dolayısıyla bu endeksin önümüzdeki dönem alım satım faaliyetlerinin artacağını, bunun da üretimi doğrudan olumlu yönde etkileyeceğini söyleyebiliriz."
- "Endeks, piyasada faizlerin düşmesine neden oldu"
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu da Ortadoğu'da ortaya çıkan Filistin meselesi ve IŞİD saldırılarına rağmen Türkiye'de ekonomik istikrarın sürmesi ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartıyla yapılan alışverişlere getirdiği taksit sınırlamasının, tüketicilerin güvenlerinin artmasına neden olduğunu anlattı.
Türkiye'nin ithalatının ihracatından fazla olduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, "Dövizdeki kur artışları, piyasadaki maliyet ve satış fiyatlarının artışına neden olduğu için dövizdeki kur artışının makul noktalarda tutulması, piyasaya da olumlu yönde yansımıştır. Birkaç ürün dışında rahatsız edici fiyat artışı olmamıştır" diye konuştu.

Ağaoğlu, tüketicide oluşan fiyat endeksinin piyasada faizlerin aşağı çekilmesine sebep olduğuna dikkati çekerek, tasarruflara önem verilmesi ve zorunlu olmayan harcamaların kısılması neticesinde krediye olan talebin azaldığını, bunun da güven endeksinin biraz artmasında etkili olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA