Cilo Sat Dağları'nda Hindi Çiftliği

Çözüm sürecinin etkisini en fazla hissettirdiği yerleşimlerin başında gelen Hakkari'nin Yüksekova ilçesi, huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla yatırımlara da açıldı.

Uzun yıllar yasaklı olan yaylaların tarım ve hayvancılığa açılmasıyla küçük ve büyükbaş hayvan sayısında önemli artış yaşanan ilçede, Cilo Sat Dağları'nda kurulan çiftlikte hindi yetiştiriciliği yapılıyor.
Bölgede yıllarca devam eden çatışma ve operasyonlar nedeniyle güvenlik gerekçesiyle çıkılması yasaklanan ilçeye 50 kilometre uzaklıktaki Cilo Sat Dağları'nda bulunan Veregoz Yaylası, el değmemiş doğası ve eşsiz güzelliğinin yanı sıra bir süre önce kurulan hindi çiftliği ile yatırımcılara göz kırpıyor.
Yüksekovalı genç girişimci Halis Balin tarafından Veregoz Yaylası'nda oluşturulan çiftlikte 850 hindi yetiştiriliyor. Adeta bir çobanı andıran Balin, yetiştirdiği hindileri başta ilçe merkezi ve çevre yerleşimler olmak üzere yurt içinde satmayı hedefliyor.
Yayladaki doğal ortamda hindilerin yetiştiriciliğini yapan Balin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıllarda yaşanan çatışmalar nedeniyle yaylalara çıkmadıklarını anımsatarak, çözüm sürecinin başlamasıyla herkes gibi kendisinin de huzur ve güven içinde yaylada yaşadığını söyledi.

Süreç ile yaylaların sadece tarım ve hayvancılığa değil aynı zamanda turizme de kazandırıldığını belirten Balin, şöyle konuştu:
"Çözüm sürecinin başlamasından sonra bu yıl nisan ayında Diyarbakır'a giderek 850 hindi yavrusu ile 120 civciv aldık. Daha sonra onları yaylaya getirdik. Bu sene bölgede çekirgeler fazla olduğu için onları doğal ortamda çekirgelerle beslemeyi düşündük. Bu nedenle doğaya saldığımız hindiler gün içinde çekirgelerle besleniyorlar. Bundan sonraki dönemde de yemlere besleyeceğiz.
Çözüm süreci olmasaydı bizler bugün buralara gelip yetiştiricilik yapamazdık. Şimdi buraya herkesimden vatandaş gelerek piknik de yapıyor. Dağlarımızı, yaylalarımızı istediğimiz şekilde rahatlıkla gezebiliyoruz. Biz bölge halkı olarak bu süreçten çok memnunuz."
Balin, havaların soğumaya başlamasıyla yaylada özellikle geceleri olumsuz hava koşullarının hakim olduğunu bildirerek, "Yaylada şartlar bizim istediğimiz yönde gitmiyor. Havalar çok soğuk bu nedenle civcivlerin birçoğu telef oldu. Hindilerin de üşümemesi için akşamları kümeslerinde ateş yakarak ısınmalarını sağlıyoruz" dedi.

Kaynak: AA