Akm'nin Bitlis'te Kültür Çıkarması

Başbakanlık Atatürk Kültür Merkezi (AKM) öncülüğünde Bitlis'e gelen bilim adamı, şair, yazar ve gazeteciler, kentteki tarihi mekanları gezdi.

AKM Başkanlığı, Bitlis Valiliği ile İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen iki günlük gezi kapsamında, farklı şehirlerden Bitlis'e gelen genç bilim adamları, şair, yazar ve gazeteciler, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bitlis Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Gülsen Baş nezaretinde tarihi mekanları ziyaret etti.
Doç. Dr. Baş'tan bilgi alarak eserleri inceleyen heyet, tarihi mekanların fotoğraflarını çekti.
AKM Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, gazetecilere yaptığı açıklamada, insanların gördüklerini kolay kolay unutmadığını, bu nedenle de Bitlis'teki tarihi yerleri görmek, havasını teneffüs etmek amacıyla kente geldiklerini söyledi.

"Sanat tarihi alanında çalışan gençlerin, bu tarihi yapıları ve medeniyetimizin eserlerini görmeleri çok önemli" diyen Karataş, bu anlamda gezilerinin kitabi değil şahidi bir etkinlik olduğunu ifade etti.

Karataş, insanların gördüklerini ve yaşadıklarını unutmalarının çok zor olduğunu bildirerek, "Biz de AKM olarak böyle bir gezi düşündük. Bu gezimizin şehre de bir canlılık kattığına inanıyorum. Bu tür gezilerin sonraki yıllarda devam etmesini diliyorum. Biz bir başlangıç yaptık. Buraya gelenlerin de memnun olacağını düşünüyoruz" dedi.

Şair-yazar Cahit Koytak'ın Bitlis'e gelmesinin önemli olduğunu anlatan Karataş, şair, yazar ve düşünürlerin Anadolu'nun kıyısına gelmediğini, burada yaşayan insanların nasıl yaşadığını görmenin kitaptan okumaya benzemediğini ifade etti.

AKM Başkan Yardımcısı Şaban Abak ise Selçuklu sanatı, Osmanlı mimarisi, süsleme sanatları, Ortaçağ arkeolojisi gibi alanlarda çalışan ve büyük çoğunluğu doktora yapan 60 dolayında genç bilim insanını Bitlis'te ağırladıklarına işaret ederek, Bitlis'in, tarihi ve kültürel miras bakımından son derece kıymetli eserler ihtiva ettiğini kaydetti.

Abak, Bitlis Kalesi, Ulu Cami ve çevresinde kazı ile bilimsel araştırmaların devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Ahlat ilçesinde de bilimsel çalışmalar ve arkeolojik kazılar devam ediyor. Biz de bu bakımdan ülkemizin çeşitli üniversitelerinde doktora yapan ve yapmaya başlayacak 60 genç bilim insanını bu bölgeye getirerek, üzerinde çalışma yapılabilecek eserleri yerinde görmelerini sağladık. İleriki dönemlerde Bitlis ve çevresindeki kültürel mirasımız ve tarihi varlıklarımıza dikkatlerini çekmek istedik. Çok başarılı sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Şair, yazar ve gazetecilerimizi bu heyete iştirak ettirdik. Onlar da dönüşte buradaki tarihi ve kültürel mirasla ilgili yazılar yazarak izlenimlerini anlatacak. Böylece Bitlis ve çevresinin tarihi ve kültürel mirasının yaşatılmasını yazıya ve edebiyata aktararak büyük katkıda bulunacaklar."
Abak, heyette ünlü şair-yazar Cahit Koytak, şairler Mustafa Aydoğan ve Osman Özbahçe, gazeteci-yazar Mehmet Şeker ve Mustafa Cambaz gibi isimlerin bulunduğunu bildirerek, "Heyetimizle Bitlis merkez ile Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerimizdeki tarihi kültürel mirası, Ahlat mezarlığını, türbeleri, camileri, kümbetleri ziyaret edeceğiz. Gezimizin ikinci gününde Ahlat ve Adilcevaz ilçelerimize geçeceğiz. Bu bölgede de cumhurbaşkanımızın himayesinde sürmekte olan kazılara başkanlık yapan Prof. Dr. Recai Karahan ve heyeti bize rehberlik edecek. Bitlis'in misafirperver halkıyla, Selçuklu'dan Cumhuriyet dönemini kapsayan zengin İslam kültürüyle, nefis yemekleri ve yöresel ürünleriyle misafirlerimizi buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
Şair-yazar Cahit Koytak ise Bitlis'in düşündüğünden fazla tarihi muhtevayla dolu bir hazine olduğunu ve burada olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, Bitlis için bir şiir yazacağını dile getirdi.
Kaynak: AA