Tarihe Saygı Yürüyüşleri

Sakarya Zaferi'nin 93'üncü yıl dönümü kapsamında Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezince (POTA) düzenlenen Tarihe Saygı Yürüyüşleri'nin ikinci etabı Polatlı ilçesinde gerçekleştirildi.


Mangal Dağı ile Türbe Tepe gezisinin rehberliğini üstlenen POTA Genel Koordinatörü emekli Topçu Albay Kadim Koç, etkinlikte yaptığı konuşmada, tarihin dönüm noktası Sakarya Savaşı'ndaki şehitlerin mezarlarının 100 kilometrelik cephe hattına yayıldığını söyledi.

Sakarya Şehitliği'ndeki mezarların temsili olduğunun bilindiğine dikkati çeken Koç, "Yaptığımız araştırmalar sonucunda Polatlı Belediye Meclisinin 1961'de aldığı kararla çevre köylerde bilinen şehit mezarlarının buraya taşındığı ve oradaki 140 temsili mezarın her birinin altında birkaç şehit bulunduğunu öğrendik" diye konuştu.



Sakarya Meydan Muharebesi'nde 5 bin 713 şehit verildiğini, Sakarya Savaşı Milli Parkı Projesi kapsamında şehitlerin mezarlarının tespit edileceğini anlatan Koç, şunları dile getirdi:
"Savaşın kritik çarpışmaları 23-24 Ağustos gecesinde burada, Mangal Dağı'nda cereyan etti. Bu gece 5. Tümen Komutanı Kenan Bey, mevzilerini bırakarak geri çekilme kararı sonucunda Mangal Dağı'nın büyük bölümü Yunanlılar tarafından işgal edildi. Bu durum üzerine başkomutanlık karargahından gelen emirle Kenan Bey görevden alınarak, bir karış vatan toprağının bile savaşmadan terk edilemeyeceği, sonuna kadar bu topraklar asker kanıyla yoğrulmadan bırakılmayacağı emri yüksek sesle askere okundu. Daha sonra Kolordu Komutanı Selahattin Adil Bey'in emriyle geri çekilmenin gerçekleştiği anlaşıldığından Kenan Bey görevine iade edildi.

Bu savaşta Giresun gönüllü askerlerinden oluşan 47. Alay, önemli kahramanlıklar gösterdi. Mermilerinin bitmesi üzerine süngü olarak kullandıkları Sürmene bıçaklarıyla düşmanı püskürttüler."
- Polatlı Belediye Başkan Vekili Kırpık
Polatlı Belediye Başkan Vekili İlhan Kırpık da bu savaşın toplum tarafından yeterince bilinmediğini vurguladı.
Toplumsal bilinci arttırmak için söz konusu etkinliği düzenlediklerine işaret eden Kırpık, şöyle konuştu:
"Bu tarihi mekanları gezdiğimizde ülkemizin, cumhuriyetimizin ne zor şartlarda kazanıldığını görüyoruz. Tarihini bilmeyen milletler yok olmaya mahkumdur. Sakarya Savaşı'nı, Polatlı ve Türkiye tarihini bilmek, öğretmek, gençlerimize milli şuur ile tarih bilinci kazandırmaya yönelik Tarihe Saygı Yürüyüşü gibi etkinlikler düzenleyen Belediye Başkanımız Mürsel Bey'e çok teşekkür ediyorum."
Tarihe Saygı Yürüyüşleri 31 Ağustos'ta Çal Dağı, 7 Eylül'de Karatepe, Yıldız Dağı, Sarıçal Tepe mevzileri, 9 Eylül'de Kocadere, Gazi Tepe, Toydemir Mevzileri, 10 Eylül'de Kartal Tepe Mehmetçik Anıtı, Basri Kale Tepe mevzileri ve Duatepe gezileriyle son bulacak.
Kaynak: AA