Öncel Açıklaması

SASKİ Genel Müdürü Coşkun Öncel, Cumartesi günü terfi merkezinde arıza yapan pompa nedeniyle denize deşarj olan kanal suları için, “Sistem kendiliğinden afet moduna girdi” dedi
Samsun’un Atakum ilçesi Adnan Menderes Bulvarı Çobanlı Sapağı mevkiinde bulunan terfi merkezindeki pompa yenileme çalışmaları devam ettiği sırada merkezden denize deşarj yapılması halk üzerinde endişe oluşturdu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Coşkun Öncel, “Sistem belli bir düzende ve sistematik olarak çalışır. Pompalardan biri arıza yapınca jeneratörler devreye girer ve sistem gelişmeyi afet olarak algılar. Böyle olunca da geri basmaları önlemek için belli bir miktar sıvı denize deşarj edilir. O anda yapılması gereken jeneratörün devre dışı bırakılarak ‘afet modundan’ çıkılmasını sağlamaktır. Ama arıza sırasında nöbetçi olan arkadaşımız o tecrübede olmadığı için jeneratörü durduramamış ve bu nedenle de, merkezde depolanan bir miktar su denize akmış. Bu bilinçli olarak yapılmış bir işlem değil, bu anlamda halkımızı bilgilendirmek isterim” dedi.

"HALKIN SAĞLIĞI HER ŞEYDEN ÖNEMLİ"
Tamamen arıza kaynaklı bu gelişmeden yarar ummaya çalışanlar olabileceğini ifade eden SASKİ Genel Müdürü Öncel, bugüne kadar yaptıkları tüm çalışmalarda halkın sağlığını ve istifadesini hedeflediklerini, bu konunun tartışmaya bile açık olmadığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Pompa arıza yapıp afet moduna girince bazı gelişmeleri hemen önlemeniz mümkün olamıyor. Sisteme müdahale etmek ve deşarjı durdurmak zaman alıyor. Ama biz bu arada tedbirimizi aldık. Gerek kendi elemanlarımız, gerekse zabıta marifetiyle o civarda denize giren vatandaşlarımızı uyardık.”

"ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR"
Olay sırasında görevli olmayan bir gencin, kanal sularının denize deşarj edilmesi talimatını başkanın verdiği şeklinde saçma bir söylenti çıkardığını ve buna itibar etmenin anlamsız olduğunu söyleyen Öncel, “Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz için önem sırasının ilkinde halk ve ona hizmet yatar. Başkanımız yapı itibariyle zamanın mazeret olarak ileri sürülmesini kabul etmez ve işlemin bir an önce bitirilmesini ister. ‘Suyu denize deşarj edin’ gibi bir talimat vermesi mümkün olmadığı gibi olayın zaten sistemin kendini kilitleyip, afet moduna girmesinden kaynaklandığı açık ve sarihtir. Kendini bilmez ve yetkisi olmayan birinin sözleriyle 24 saatini Samsun’a adayan başkanımızı üzmeye çalışmak ve haksız isnatlarda bulunmak yanlıştır” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA