Bursa’ya Göç Tarihi Müzesi Kuruluyor
Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa’da 8 bin 500 yılda yaşanan göçleri anlatmak için hazırlanan ‘Göç Tarihi Müzesi’, eylül sonunda kapılarını ziyaretçilerine açıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez ve Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas ile birlikte ‘Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde yapılan çalışmaları inceledi. Merinos fuar alanının doğu girişinde yer alan ve açılış hazırlıkları süren müzeyi gezen Başkan Altepe, müzede sergilenen objeler hakkında Erdönmez’den bilgi aldı.
Başkan Altepe, Türkiye’de bir ilk olan ‘Bursa Göç Tarihi Müzesi’nin eylül ayı sonu itibariyle ziyaretçileriyle buluşacağını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından özel bir firmaya yaptırılan ve bir yıl gibi kısa bir sürede çalışmaları tamamlanan müzede, 8 bin 500 yıllık göç tarihinin masaya yatırıldığını ve ziyaretçilerin göçlerle ilgili ayrıntılı şekilde bilgilendirileceğini ifade eden Başkan Altepe, “Arşivler taranarak göç etmiş ailelerle birebir görüşüldü. Üniversitelerin desteği alınarak çok önemli bir birikim ortaya çıkartıldı. Göçler sırasında yaşananları yansıtan, canlandırılmış örneklerle de müze zenginleştirildi. Gelecek kuşaklara aktarılabilecek bir kent hafızası oluştu” diye konuştu.
Müzelerin şehirlerin hafızasını yansıtan eşsiz merkezler olduğunu dile getiren Başkan Altepe, Bursa’ya ‘tarih ve medeniyetin başkenti olarak’ birbirinden güzel eserler kazandırmaya gayret ettiklerini ifade etti.
‘Göç Tarihi Müzesi’nin Bursa’ya kazandırılan 8. merkez olacağını kaydeden Başkan Altepe, “Bursa, müzecilik konusunda yaptığı çalışmalarla Türkiye ve dünyaya, sesini güçlü bir şekilde duyurdu, bu işin öncüsü oldu. Bursa Göç Tarihi Müzesi, elde edilen bu başarıları taçlandıran daha da güzel bir eser olacak” dedi.
Bursa Göç Tarihi Müzesi, 8 bin 500 yıl önce Akçalar, 7 bin 500 yıl önce Ulupınar ve 8000’lı yıllardaki Yenişehir bölgelerine yapılan göçler esas alınarak hazırlandı. Kronolojik tarihe göre düzenlenen bölümlerde, son dönem Balkanlar ve Kafkaslar'dan olan göçler de müzedeki yerini aldı. Müzede ayrıca göçlerin Bursa’ya kazandırdıkları ve bugünkü Bursa üzerinde de duruldu.