Dünya Müslüman Alimler Birliği 4. Dönem Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, dün olduğu gibi bugün de başta Filistin olmak üzere tüm mazlum halkların yanında yer almaya devam edeceklerini belirterek, "Tüm mazlum halklara olan desteğimiz, yaşadığımız müddetçe devam edecektir. Bütün İslam ülkeleri kendi aralarındaki siyasi, sosyal ve ekonomik dayanışmalarını ve işbirliklerini kuvvetlendirerek daha ileri seviyelere götürmelidirler. Türkiye olarak biz buna büyük bir önem atfediyoruz" dedi.

Dünya Alimler Birliği'nin, Grand Cevahir Otel'de düzenlenen, "Ümmetin Uyanışında Alimlerin Rolü (Kimlik Problemleri)" konulu 4. dönem toplantısında konuşan İşler, Türkiye olarak azınlık diktalarının değil, kendi geleceğine sahip çıkmak isteyen halkların yanında yer aldıklarını söyledi.

İşler, kan bağına, ırka ve dine dayalı her türlü kutuplaşmayı, etnik ve mezhep temelli tüm siyasi seçenekleri reddettiklerini, zira ülke olarak yaşadıkları coğrafyada etnik ve mezhep farklılıklarını birer zenginlik olarak gördüklerini vurguladı.
Evrensel ve demokratik değerler üzerinde savundukları siyaset anlayışıyla coğrafyalarının geleceğine sahip çıkmaya çalıştıklarını dile getiren İşler, temel amaçlarının "insanlık vicdanı ve evrensel değerler ile ulusal çıkarları arasında optimum dengeye dayalı bir politika anlayışını ortaya koymak" olduğunu ifade etti.

Türkiye olarak dünyanın neresinde ve kim olursa olsun barış, huzur ve refah içinde olmasını arzu ettiklerini aktaran İşler, "Yaşadığımız çağda İslam dünyasını ve bütün dünyayı tehdit eden önemli problemler mevcuttur. Hem İslam ülkelerini hem de diğer ülkeleri tehdit eden ortak tehlike ırkçılık, mezhepçilik ve bizim görüşümüzden olmayanları dışlamaktır. Bütün ülkeleri tehdit eden ortak tehlike için tüm dünya ortak bir tavır geliştirmek zorundadır" diye konuştu.


- "Tüm mazlum halkların yanında yer almaya devam edeceğiz"

İşler, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların bu tehlikenin tüm dünyayı sarmasından önce tedbir alması gerektiğinin altını çizerek, dün olduğu gibi bugün de başta Filistin olmak üzere tüm mazlum halkların yanında yer almaya devam edeceklerini bildirdi.
Başbakan Yardımcısı İşler, şöyle devam etti:
"Başbakanımızın ifadesiyle 'Biz Hakk'ın ve halkın rızasını kazanmakla görevliyiz. Bütün hedefimiz ve arzumuz, bu anlayış üzerine kuruludur. Biz bugüne kadar güçlere şirin görünmenin gayreti içerisinde olmadık. Bundan sonra da olmayacağız. Çünkü bizim için amaç egemen güçlere şirin görünmek değildir. Aslolan, mazlumların, mağdurların yanında yer almaktır.' Dolayısıyla tüm mazlum halklara olan desteğimiz, yaşadığımız müddetçe devam edecektir. Bütün İslam ülkeleri kendi aralarındaki siyasi, sosyal ve ekonomik dayanışmalarını ve iş birliklerini kuvvetlendirerek daha ileri seviyelere götürmelidirler. Türkiye olarak buna büyük bir önem atfediyoruz."
İslam ülkelerinin ayrımcılığa fırsat vermeden, Müslümanların karşı karşıya getirilmesine, her türlü etnik, mezhebi ve meşrebi düşünceye karşı birlikte politikalar geliştirmesi, ayrımcılığa fırsat vermemesi gerektiğini vurgulayan İşler, bu ülkelerin bir ve beraber hareket etme noktasında düne göre daha fazla emek ve çaba sarf etmesi gerektiğinin altını çizdi.

- "Türkiye, İslam ülke her türlü işbirliğine büyük önem veriyor"

İşler, dünyanın en ücra köşesine kadar uzanan geniş bir coğrafyada yer alan kardeş Müslüman ülkeler olarak, kökenleri tarihin derinliklerine kadar uzanan sağlam ve kopmaz bağlara sahip olduklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı İşler, "Sadece İslam dünyasında değil tüm dünyada insan hakları, adalet, huzur, güven, refah insanları ilgilendiren konularda en iyisi ve en güzeli ne ise onu hayata geçirme gibi konularda gayretlerimiz ve çabalarımız müşterek olmalıdır. Türkiye olarak bizler, İslam ülkeleri ile her türlü iş birliğine büyük önem veriyor, birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde iş birliğimizi sürdürmeye ve sizlerle daha iyi işler yapmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Sözlerini Hazreti Peygamber'in Veda Hutbesi'ndeki bir nasihatiyle bitirmek istediğini aktaran İşler, "Size iki emanet bırakıyorum, onlara sarılıp uydukça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. O emanetler, Allah'ın kitabı Kur'an-ı Kerim ve Peygamberin sünnetidir" dedi.

Katılımcıların çaba ve gayretinin hayırlı sonuçlar vereceğini umduğunu belirten İşler, çalışmanın İslam ülkelerinde yaşanan kötü hadiselerin bertaraf edilmesine vesile olmasını temenni etti.
Toplantının sonunda Dünya Alimler Birliği'nin, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tevdi edilen plaketi, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler'e takdim edildi.
Toplantıda, Başbakan Yardımcısı İşler ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e de plaket verildi.


- Toplantıya 70'ten fazla ülkeden İslam alimleri katılıyor

Bu yıl "Ümmetin Uyanışında Alimlerin Rolü (Kimlik Problemleri)" adıyla düzenlenen ve 3 gün devam edecek toplantıya, başta İslam ülkeleri olmak üzere 70'ten fazla ülkeden alimler katılıyor.
Dünya Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de konuşma yapacağı toplantıda Genel Sekreter Prof. Muhyiddin Ali Karadaği 3. dönem toplantısının raporunu sunması bekleniyor.
Toplantıda ayrıca 4. dönem yürütme kurulu seçilecek.
Yemenli alim Abdülvehhab ed-Deylemi, Çeçenya Müftüsü Salah Mejiyev gibi dünyanın önde gelen alimlerinin de katıldığı 4. dönem toplantısında ele alınacak konular arasında, "fikri meselelerde alimlerin rolü", "kimliğin korunmasında alimlerin rolü", Filistin ve Kudüs meselesinde alimlerin rolü", "ümmet meselelerine hizmet için medyanın kullanımında alimlerin rolü"nün yanı sıra İslam dünyasında din eğitimi gerçeği ve beklentileri" başlıkları yer alacak.
İslam alimlerini İstanbul'da bir araya getiren Dünya Alimler Birliği'nin 4. dönem toplantısı 3 gün sürecek.
(Bitti)
Kaynak: AA