Uaea Direktörü Amano Tahran'da

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Yukiya Amano, İran'ın başkenti Tahran'da Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile görüştü.

Görüşmede, dışişleri bakan yardımcıları ve İran'ın 5+1 ülkeleri ile nükleer müzakerelerini sürdüren heyet üyeleri Mecid Tahtrevançi, Abbas Arakcı ve Hamid Baidinejad da hazır bulundu. Dışişleri Bakanlığı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşmenin detaylarına ilişkin henüz bilgi paylaşılmadı.
Amano, gün içerisinde Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Ali Ekber Salihi ile görüşmeler yapacak.
UAEA Genel Direktörü Amano'nun, Ruhani hükümetinin kurulmasından bu yana geçen bir sene içinde İran'a düzenlediği ikinci ziyaretinde Cumhurbaşkanı Ruhani tarafından kabul edilecek olması ziyaretin önemli noktalarından. Ziyaret, İran basınında Tahran ile UAEA arasındaki işbirliğinin olumlu ilerlediği şeklinde yorumlanıyor.
İran'ın UAEA'daki Büyükelçisi Rıza Necefi, Amano'un ziyaretinin İran ile UAEA arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamındaki diyaloğun devamı niteliğinde olduğunu ifade etmişti. UAEA da yaptığı yazılı açıklamada, ziyaretin İran ile kurum arasındaki işbirliği ve diyaloğun artırılması çabalarının bir parçası olduğunu belirtmişti.
İran'ın nükleer faaliyetlerini denetleme yetkisi bulunan UAEA, 20 Ocak'tan itibaren denetim işlemlerine başlamış ve 21 Temmuz'da İran'ın nükleer silah yapımında kullanılabilecek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stokunun tamamını imha ettiğini bildirmişti.
Kaynak: AA