İzmir'de 'Suriyeli Sığınmacı İstemiyoruz' Eylemi

Bornova ilçesindeki Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi çalışanları, Suriyeli sığınmacıların ucuz iş gücü olarak çalıştırılmasını protesto etti.

Sitede toplanan yaklaşık 200 işçi, "Patronlar ucuz işgücünü sever", "Kölece çalışmaya, kölece yaşama hayır", "Kundura işçisi köle değildir" yazılı dövizler taşıdı. Tepkili grup, "Suriyeli işçi istemiyoruz" sloganları attı.
Burada Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda da bulunan grup, Ayakkabıcılar Odası hizmet binasının önüne yürüdü.
Site işçilerine destek veren KESK İzmir Şubeler Platformu dönem sözcüsü Bülent Çuhadar, yaptığı basın açıklamasında patronlar için çalıştırdığı kişinin kim olduğunun önemli olmadığını, onlar için önemli olanın işçinin ucuza çalışması olduğunu iddia etti.
Sorunun Suriyelilerden değil, patronların tutumundan kaynaklandığını belirten Çuhadar, "Eğer siz Suriyelilerden daha az paraya çalışmaya razı olursanız sorun değil, onlar çıkar siz işe girersiniz. Burada tepkinizi doğru yöne aktarmalısınız" dedi.

Sitede çalışan işçilerden Etem Danaalan da dertlerinin Suriyelilerle olmadığını, sorunun bu kişilerin ucuza çalışması olduğunu dile getirdi.
İşçilerden Zafer Aktürk ise ucuz işçiliğin, işçiler arasında birbirlerine bakışını bile değiştirdiğini, ucuz çalışanlar yüzünden birbirlerine yolda selam veremez olduklarını ileri sürdü.
İzmir Ayakkabıcı İmalatçıları Satıcıları ve Tamircileri Odası Başkanı Yalçın Ata da işçilerin "Başkan dışarı', "Biz Suriyeli istemiyoruz" sloganları atması önüne aşağıya inerek konuşma yaptı.
Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi'nde Suriyeli işçi sorunu olduğunu kabul ettiğini belirten Ata, Suriyeli sığınmacı konusunun kendilerinin çözebileceği bir durum olmadığını söyledi.

Daha sonra işçiler arasından seçilen 15 kişilik heyet, oda başkanı Yalçın Ata'nın makamına çıkarak sorunlarını dile getirdi.
Eylem sonrası işçiler olaysız dağıldı.
Kaynak: AA