Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Kanal24 Televizyonunda katıldığı programda Ak Parti'deki kongre sürecine ilişkin açıklamalar yaptı.


Abdullah Gül'ün açıklamaları ile ilgili soru üzerine İşler, “AK Parti’nin kurucu isimlerinden, AK Parti’nin ilk Başbakanı, daha sonra Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı yaptı ve 2007’de AK Parti’nin 'adayımız kardeşim Abdullah Gül' açıklamasıyla Cumhurbaşkanı adayı olmuş. O zaman işte 367 garabeti dayatıldığı için seçilememiş, daha sonra seçimden sonra seçilmiş 11. Cumhurbaşkanı ve gerçekten bugüne kadar Cumhurbaşkanlığı yapan şahsiyetler arasında farklı müstesna bir yeri olan bir şahsiyet. Tabi ki bizim partimizin kurucularından ve Sayın Başbakanımızla bir kardeşlik hukuku olduğunu bütün kamuoyu biliyor. Elbette ki onlar kendileri görüşüyorlar, konuşuyorlar birtakım kararlar veriyorlar ve bu kararlar neticesinde de yani bir yol haritası belirleniyor.Sayın Başbakanımızın da seçim öncesinde bazı televizyon kanallarında yapmış olduğu açıklamalar var, yani Sayın Abdullah Gül’ün partiye dönüşüyle ilgili. Dolayısıyla, bunu zaman içerisinde nasıl olacağını da herkes görür. Ama bu iki şahsiyet zaten bu davanın önde gelen iki ismi” diye konuştu.

“LİDER ARAMIYORUZ”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partinin doğal lideri olduğunu belirten İşler, “Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan bu davanın doğal lideridir. Yani biz şimdi önümüzdeki süreçte lider aramıyoruz, genel başkan seçeceğiz partiye ve bu genel başkan aynı zamanda Başbakan olacak. Dolayısıyla, AK Parti açısından, AK Parti’nin geleceği açısından önümüzdeki süreçte herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Hele30 Mart seçim sonuçları ortadayken, 10 Ağustos seçim sonuçları ortadayken AK Parti açısından hiçbir sıkıntı yok. Allah’ın izniyle biz yolumuza devam edeceğiz ve güçlü bir şekilde zaten Sayın Başbakanımız da daha önce yapmış olduğu açıklamalarda bu yeni dönemde güçlü cumhurbaşkanı, güçlü başbakanlık formülü hayata geçirilecek. Dolayısıyla, yeni genel başkanımız ve başbakanımızda güçlü olacak, aktif olacak, terleyecek, koşacak ve aynı şekilde Cumhurbaşkanımızda zaten nasıl olacağını kendisi kamuoyuna deklare etti” şeklinde konuştu.

“ERDOĞAN, İŞARET EDECEK”
AK Parti Genel Başkanı'nın nasıl belirleneceğini anlatan İşler, “MKYK biliyorsunuz en üst kurullardan birisi, bir de MYK var zaten MYK’da, MKYK’nın içinden çıktığı için orada 50 kişilik bir kurul dün konuştu ilk şey yapıldı ve yani kimi genel başkan olarak görmek istiyorsunuz sorusu sorulmuş. Şimdi Sayın Başbakanımız ve Genel Başkanımız tabi ki önümüzdeki günlerde bir dizi görüşmeler yapacak kadın kolları, gençlik kolları, milletvekilleri, il başkanlarıyla görüşmeler yapılacak bu görüşmeler neticesinde tabi ki birtakım isimler ortaya çıkacak. Bu isimlerden birini tabi ki Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan işaret edecek ve ona göre kongreye gidilecek. Ve biz bu konuda herhangi bir sıkıntı olmayacağı kesin, çünkü gerçekten geçmişte çok sıkıntılar, badireler atlatmış bir partiyiz. Bütün bu badirelerinin hepsini atlattık biz işte 2007’de el bildiri yayımlandı, 2008’e kapatma davaları açıldı, daha önce Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan aday olamadı biliyorsunuz 2002’de. Genel Başkan ayrı bir şahsın uhdesinde oldu yani Sayın Recep Tayyip Erdoğan’da o kaldı. Başbakanlık biliyorsunuz seçimden sonra Abdullah Gül’e geçti. Bütün bunları biz atlattık, herhangi bir sıkıntı olmadı ve çok şükür şu an 13 yıllık bir AK Parti tecrübesi var ki bu 13 yılın, 12 yılı da iktidarda geçen bir tecrübe, çok ciddi bir tecrübeye sahibiz biz ve AK Parti bu süreç içerisinde kurumsallaştı. Dolayısıyla, şimdi ortak akılla hareket edip, gerekli istişareler yapıldıktan sonra bugüne kadar nasıl hep isabetli kararlar verdik ve her girmiş olduğumuz seçimden büyük bir başarıyla nasıl çıktıysak bundan sonra da AK Parti açısından sonucun ben böyle olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“FİTNE SOKMAK İSTEYENLER”
AK Parti içerisine fitne sokmak isteyenlerin başarılı olamayacağını belirten İşler, şöyle konuştu:
“Bazıları içimize fitne sokmak, partiyi karıştırmak isteyebilirler. Nitekim Sayın Abdullah Gül’ün açıklaması biraz sosyal medyada ve bugün bazı gazetelerde de baktığımız zaman AK Parti içerisinde çatlak işte Abdullah Gül istenmiyor gibi böyle bazı yorumlara sebebiyet verdi. Birileri, Recep Tayyip Erdoğan’la sorunu olanlar şimdi Recep Tayyip Erdoğan’ın bileğini bükemediler bugüne kadar. Bundan sonra Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olacak, artık partiden elini çekecek, partisinden ayrılmak durumunda kalacağı için acaba ondan sonrasını partiyi bölme, başarısız kılma konusunda acaba bir başarı elde edebilir miyiz, çabası, gayreti içerisine girecekler bu gayet de doğaldır. Ama ben biraz önce saydığım nedenlerden dolayı, biz ciddi badireler geçmişte atlatmış bir partiyiz, kurumsallaşmış bir partiyiz, ortak akla önem veren bir partiyiz ve bizim liderimizde tabi ki yine Çankaya’da orada görevine devam edecek. Dolayısıyla, biz bir genel başkan seçeceğiz bu süreci çok rahatlıkla atlatacağız ve yolumuza devam edeceğiz.”
“PARTİ AÇISINDAN İMTİHAN”
İşler, “AK Parti olarak biz bu süreci, bu aslında bir imtihandır. Çünkü, liderimiz Çankaya’ya çıkıyor Cumhurbaşkanı oluyor. Parti yoluna devam edecek elbette ki parti açısından bir imtihandır ama, biraz öncede söylediğim gibi geçmişteki tecrübelerin bize kazandırmış olduğu bir birikim var, o birikimden hareket ederek, kurumsal kimlikten hareket ederek, ortak akıldan hareket ederek ve en önemlisi AK Parti’de istişare mekanizması gerçekten işletilir, herkesin görüşü alınır dolayısıyla verilecek karar inşallah son derece isabetli bir karar olacak ve biz AK Parti olarak yolumuza devam edeceğiz” dedi

Kaynak: İHA