Kepez Belediyesi, Mimar Cansever Adına Ödül Verecek

Kepez Belediyesi, "Bilge Mimar" olarak anılan Antalya doğumlu Turgut Cansever'in adını, mimarlık sergisi ve ödülü ile yaşatacak.

Kepez Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, ulusal düzeydeki mimarlık yarışması, Kepez Belediyesi adına Mimarlar Odası Antalya Şubesinin koordinasyonunda yapılacak. Ulusal Mimar Turgut Cansever Mimarlık Ödülleri, bir yıl proje, bir yıl da yapı dalında olmak üzere, ünlü mimarın ölüm günü olan 22 Şubat'ta verilecek.
Antalya'da 1920 yılında doğan Turgut Cansever, Galatasaray Lisesi ve İDGSA Mimarlık Bölümünden mezun oldu. 1951'de kendi mimarlık bürosunu kuran Cansever, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden "Osmanlı ve Selçuklu Mimarisinde Sütun Başlıkları" adlı teziyle sanat tarihi doktoru, "Modern Mimarinin Sorunları" adlı teziyle de doçenti unvanını aldı.
Marmara Bölgesi Planlama Teşkilatı Başkanlığı, İstanbul Belediyesi Planlama Müdürlüğü, Dünya Bankası İstanbul Metropol Planlama Projesi Başkanlığı gibi görevlerde bulunan Cansever, İstanbul'daki Beyazıt Meydanı'nın tasarımcısı. Cansever, Türkiye'de sanat tarihi doktora tezi sahibi ilk mimar, dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü alan tek mimar olma özelliğini taşıyor.
Cansever, 22 Şubat 2009 tarihinde hayatını kaybetmişti.
Kaynak: AA