Fitch'ten 'Ekonomik Veriler Güçlü' Mesajı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Direktörlerinden Gergely Kiss, Türkiye'nin ilk yarı ekonomik verilerinin güçlü olduğunu belirterek, Türkiye'ye ilişkin bir sonraki değerlendirmenin 3 Ekim tarihinde yapılacağını bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kiss, bugün Türkiye'nin kredi notu üzerindeki politik risklerin hala yüksek olduğunu belirten bilgi notuna atıfta bulunarak, "Türkiye'nin 2015 yılındaki genel seçimlerini izliyor olacağız. Türkiye için son değerlendirmemiz şubat ayındaydı, bir sonraki ekim ayında olacak. Değerlendirmemizde direkt olarak Türkiye'deki politik gelişmelere bakılacaktır" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin etrafındaki jeopolitik gelişmelerin ülke ekonomisi üzerindeki etkilerinin de son derece önemli olduğunu vurgulayan Kiss, "Türkiye'nin etrafındaki jeopolitik gelişmelere de bakıyor olacağız. Türkiye için şubat ayında yaptığımız değerlendirmede ekonominin yüzde 2,5 seviyesinde büyümesini beklediğimizi ifade ettik. Jeopolitik risklere ve Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerine bakıyor olacağız. Yılın ilk yarısında Türkiye'nin ekonomik verileri güçlü" ifadelerini kaydetti.

Önümüzdeki süreçte gelişmekte olan ekonomilerin büyüme performansının Fed gibi gelişmiş ekonomilerin para politikalarında ne ölçüde etkileneceğinin büyük önem taşıdığını dile getiren Kiss, Türkiye'nin ortaya koyacağı para politikasının ise gelişmiş ekonomilerin para politikalarının etkileri açısından "belirleyici" olacağını vurguladı.
Kiss, "Gelişmiş ekonomilerin para politikalarının gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki etkisini dikkatle izliyoruz. Türkiye'nin para politikası küresel para politikalarının ülke üzerindeki etkileri açısından belirleyici olacaktır" dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlanmasının ardından, Türkiye için "politik riskin hala yüksek" olduğu yönünde açıklama yapmıştı.
Türkiye'nin "BBB-/Durağan" reytingini bu yılın 4 nisan tarihinde teyit ettiğini açıklayan Fitch Ratings'in altı aylık düzenli değerlendirmeleri çerçevesinde, Türkiye'nin kredi notunu 3 Ekim tarihinde yeniden gözden geçirmesi bekleniyor.
Fitch Ratings, Moody's ile birlikte Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" notu ile değerlendiren iki büyük uluslararası yatırım kuruluşundan biri.
Kaynak: AA