Müsiad Başkanı Olpak Açıklaması

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, ilk altı aylık verilerle ihracat artışı gözönünde tutulduğunda, bu yıl kötümser bir büyüme tahmini düşünmediklerini söyledi.

Olpak, MÜSİAD Ankara Şubesi Geleneksel İftarı'nda yaptığı konuşmada, kadim değerlerine sahip çıkmayı asli görevleri olarak gördüklerini belirtti.

İslam dünyasının birlik ve beraberlikten uzak kalmasını eleştiren Olpak, "Bırakın akan kanı durdurabilmeyi, oruç ayına bile aynı günde başlamayı başaramayan, iftar ve sahur saatlerin de bile hala anlaşamayan İslam coğrafyasındaki dağınıklık sebebiyle ramazan ayına buruk duygularla girdik. Bu coğrafyanın parlayan yıldızı ve umut ışığı ülkemizde ise siyasi istikrar sonucu elde edilen ekonomik istikrar huzur ve güven ortamı devam ederken son dönemlerde yaşanan bazı olayları manidar buluyoruz" diye konuştu.

Olpak, özellikle Irak'taki gelişmelerin bölge barışına büyük bir darbe vurduğunu kaydederek, "cihat" adı altında kardeş kanı akıtılmasını reddettiklerini vurguladı.
Geçen yılın ilk yarısında dünyanın gelişmiş ülkeleri krizle nasıl başa çıkacağını düşünürken, Türkiye'nin "müthiş bir havaya sahip" olduğunu anımsatan Olpak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Geçen yılın ilk yarısında dünyanın gelişmiş ülkeleri hala krizle nasıl başa çıkacağını tartışırken, ülkemizde adeta rüya gibi bir ekonomik gelişme yaşanıyordu. Tam bu dönemde Gezi Parkı ile başlayan, 17 ve 25 Aralık'la devam eden uzun güven ve istikrarımızı bozmaya yönelik tüm olumsuz koşullara rağmen Türkiye, 2013'te yüzde 4 büyüdü. Bu yıla felaket senaryoları ile büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiği bir ortamla girdik. Bizse ısrarla elimizdeki tablonun kötü bir senaryo göstermediğini ifade ettik. İlk çeyrekteki yüzde 4,3'lük büyüme haklılığımızı gösterdi."
Olpak, ihracat artışına dikkati çekerek, bu yıl da kötümser bir takvim düşünmediklerini dile getirdi.
Büyümeyi son iki çeyrekte olumlu etkileyen özel sektör yatırımlarının 2014 ilk çeyreğinde yüzde 1,3 düştüğünün de altını çizen Olpak, "Bunun sebeplerinden birisinin yaşanan diğer belirsizliklerin de yanı sıra Merkez Bankasının faiz indiriminin de etkisinin olduğunu düşünüyoruz. İlk altı aylık verilerin yanı sıra ihracat artışını da göz önünde tutarsak, ekonomi yönetimimizin ilave bir kararı olmazsa, bu yıl da kötümser bir büyüme tahmini düşünmüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Olpak ayrıca, gelecek günlerde 2014 Ekonomi Raporu'nu da kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu.

-Cumhurbaşkanlığı seçimi
MÜSİAD Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal da MÜSİAD'ın tıpkı bir aile gibi karşısına çıkan güçlükleri aşmasını bildiğini söyledi.

Bu kültürdeki isimlerin bugün birçok alanda etkili olmayı başardığını belirten Erdal, üretmeyi ve teknolojiye yön vermeyi hedeflediklerini ifade etti.

Erdal, ayıran, bölen, uzaklaştıran dili bırakıp, birleştirici, kucaklaştırıcı söylemleri geliştirmek gerektiğini de dile getirdi.
Erdal, ayrıca, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin milli iradenin vesayet karşısından başarılı olmasının sinyallerini verdiğini de kaydetti.

Kaynak: AA