İrak'taki Çatışmalar

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşed Salihi, çatışma yaşanan bölgelerden göç ederek Kuzey Irak'a sığınan Türkmen sayısının 350 bine ulaştığını belirtti.

AA muhabirine açıklama yapan Salihi, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile yerel silahlı militanların oluşturduğu güçler tarafından Musul'un ele geçirilmesinin ardından 350 bin Türkmen'in Kuzey Irak'a sığındığını belirterek "Türkmenlere, Türk yardım kuruluşları dışında yardım eden yok" dedi.

Türkmen sığınmacıların, Duhok, Sincar, Fişhabur ve Kerkük'te bulunduklarını aktaran Salihi, Irak merkezi yönetimince şu ana kadar sığınmacılara hiç yardım edilmediğini söyledi.

"Yardımları yalnızca Kızılayın arasında bulunduğu Türk yardım kurumlarından ve Türkmeneli Vakfından alıyoruz" diyen Salihi, söz konusu yardımların sığınmacılar için yeterli olmadığını belirtti.

Bağdat'taki merkezi yönetim ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Türkmenler konusuna ilgisiz kaldıklarını vurgulayan Salihi, "Türkmenler silahlı gruplar tarafından sistematik olarak hedef alınıyor. Irak merkezi yönetimi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Türkmenlere gerekli ilgiyi göstermiyor" diye konuştu.

"Irak'ı bölme komplosu, Türkmenleri çatışma yaşanan bölgelerden çıkarmakla başladı" diyen Salihi, her iki yönetime de Türkmen Cephesi'nin birçok defa öneriler sunduğunu, taraflardan herhangi bir iş birliği talebinin gelmediğini ifade etti.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı ülkede, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü öncülüğündeki silahlı güçler, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerini kontrolü altına almış, Enbar ilinin bazı ilçeleri de IŞİD ve aşiret güçlerinin eline geçmişti.
IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından Bağdat ve IKBY arasında, üzerinde anlaşmazlık bulunan Kerkük gibi bazı bölgelere peşmergeler girerek kontrolü sağlamıştı.
Kaynak: AA