Mısır'da Akaryakıta Zam

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, akaryakıta verilen devlet desteğinin kaldırılmasının, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar gereği zaruri olduğunu belirtti.

Sisi, devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında, akaryakıttan devlet desteğinin kaldırılması kararını savunarak hükümeti "fırsatçılık ve istismarla" mücadeleye çağırdı.
Ülkedeki sıkıntılı sürecin atlatılması için 2 yıla ihtiyaç duyulduğunu belirten Sisi, bu süre içinde fakirlikle mücadele için benzer kararların alınacağını dile getirerek şunları söyledi:
"Mısır'ın inşası için ekonomik, siyasi ve güvenlik alanında karşılaşılan meydan okumalarla mücadele ediyoruz. Akaryakıt fiyatlarındaki artış, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar gereği zaruridir. Zira bütçede yaklaşık 300 milyar cüneyhi aşkın (43 milyar dolar) açık var."
Sisi, zam kararlarına ilişkin, "Bu, eski Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın 1973 yılında İsrail'e karşı 6 Ekim Savaşı'na girilmesi için aldığı karara benzemektedir" değerlendirmesinde bulundu.
Mısır halkından, "kazanmak" için ülke sorunlarıyla mücadelede sebat etmelerini isteyen Sisi, 6 Ekim 1973 Savaşı'na atfen, "Ramazan ayının 10'uncu gününde halk, ülkenin inşası, zaferi için direnmiş ve ülke kazanmıştı. Tüm acı, sıkıntı ve zor şartlara rağmen halk cumhurbaşkanının arkasında durmuştu. Bir kilo şeker, zeytinyağı almak için kuyruklarda beklediler ancak tek düşündükleri onurlu bir şekilde yaşamaktı. Biz de şimdi aynı amaç için çalışıyoruz" diye konuştu.

Mısır'da devlet desteği olarak akaryakıta yılda yaklaşık 20 milyar dolar ödeme yapılıyor. Darbe sonrası yönetime el koyan Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, bir süredir devlet desteğinin akaryakıttan kaldırılması konusunu dile getiriyordu. Son olarak Petrol Bakanlığı, akaryakıt fiyatlarına yüzde 78 zam yapılmasına karar vermişti.​
Kaynak: AA