Okla balık avlıyor

Sivas Göktürk Okçuluk Derneği Başkanı Beysun, geleneksel Türk yayı kullanarak, yöredeki göl ve nehirlerde okla balık avlıyor.

Okla balık avlıyor
Ulaş Gölü ve 4 Eylül Barajı başta olmak üzere yöredeki göl ve nehirlerde boş zamanlarında okla balık avlayan Sivas Göktürk Okçuluk Derneği Başkanı Murat Beysun, görenlerin dikkatini çekiyor.

Balık avlamak için göl ve ırmak kıyılarında saatlerce sabırla bekleyen Beysun, av için uygun anda yayını çekip okunu fırlatıyor.

Gittiği yerlerde irili ufaklı balıklar avlayan Beysun, yaptığı açıklamada, okla balık avlamaya, internet ortamında izlediği, yabancı ülkelere ait modern yayla balık avı görüntülerinden esinlenerek başladığını belirterek, "Ben de yapabilir miyim acaba diye düşündüm. Önce hiçbir malzemem olmadan ok ve yayla balık avlamaya çalıştım ama uzun bir çalışmanın ardından sudaki kırılmayı hesap edemediğimi gördüm" dedi.

Başarısız denemelerin ardından suya bıraktığı pet şişeye atışlar yaparak çalıştığını anlatan Beysun, "Sudaki pet şişeye atışlar yaparak sudaki kırılmayı hesapladım. Okla ilk balık avımı, 2007 yılında yaptım. Hiçbir düzeneğim yoktu. Daha sonra yurt dışından modern yaylara monte edilen balıkçı aparatlarını getirterek klasik Türk yayına monte ettim" diye konuştu.

Uzun çalışmaların ardından okla balık avını deneme yanılma yöntemiyle ilerlettiğini aktaran Beysun, şunları kaydetti:

"Okla balık avında birinci kural, sabırlı ve sessiz olacaksınız. Rüzgar olunca avlanmak çok zor oluyor. Rüzgar olduğu zaman suda dalgalanma oluyor ve avlanmanız sıfıra iniyor. Rüzgarsız bir ortamda avlanmak ve güneşi önünüze almanız gerekiyor, çünkü gölgeniz suya düşünce balıklar ürküyor. Bu gibi incelikleri var. Bu şekilde 2007'den bugüne 50'nin üzerinde balığı yay ve okla avladım. Daha önceleri olta atardım ama okla avlamak daha zevkli olduğu için bunu tercih ediyorum."

Beysun, bir grup arkadaşıyla kısa süre önce Göktürk Okçuluk Derneği'ni kurduklarını belirterek, derneğin başkanlık görevini yürüttüğünü sözlerine ekledi.
Kaynak: AA