İçişleri Bakanı Ala Açıklaması

İçişleri Bakanı Efkan Ala, cumhurbaşkanlığı seçiminin önemli bir devrim olduğunu belirterek, "Türkiye sistemini yeniliyor, sistemini yeniden inşa ediyor. Milletten yana, milletin adamı artık devletin başına geçecek. Millet iradesini temsil eden bir figür, bir irade artık devletin başında olacak. Bunu ben Türk siyasi tarihi bakımında çok değerli, çok önemli buluyorum" dedi.

Çeşitli ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Erzurum'a gelen Ala ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki esnafı ziyaret etti, vatandaşların istek ve sorunlarını dinledi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Ala, cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, "Bu aslında çok önemli bir devrimdir. Bundan sonra devlet-millet bütünleşmesi oluyor, devlet-millet ayrımı ortadan kalkıyor. Halk doğrudan başkanını, cumhurbaşkanını seçiyor. Cumhurbaşkanı bütün milleti temsil eden, 76 milyonu ve onun iradesini, devlet mekanizmaları üstünde kullanan bir konuma yükseliyor. Bu Türkiye'nin siyasi tarihinde çok önemli bir değişimdir" diye konuştu.

Milli mücadelenin Erzurum'da başladığını anımsatan Ala, "Buradan milli mücadele başladı temmuz ayında. Şimdi de temmuz ayı içerisinde yine böyle bir mitingle Türkiye sistemini yeniliyor, sistemini yeniden inşa ediyor. Milletten yana, milletin adamı artık devletin başına geçecek. Millet iradesini temsil eden bir figür, bir irade artık devletin başında olacak" ifadelerini kullandı.

-"Bu geri dönülmez biçimde siyasal dönüm noktasıdır ve değişimdir"
Cumhurbaşkanlığı seçimini Türk siyasi tarihi bakımında çok değerli, çok önemli bulduğunu anlatan Ala, "Bundan sonra millet iradesine muhayyer hiçbir faaliyetin artık olmayacağının tescilidir bu. Elbette bundan önceki dönemlerde de bu anlayışa uygun, figürler, kişiler oralarda görev yaptılar ama sistem olarak değişikliği yapıyoruz şimdi. Halk artık doğrudan cumhurbaşkanını seçecek. Bu geri dönülmez biçimde siyasal dönüm noktasıdır ve değişimdir" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Çözüm sürecine ilişkin hazırlanan yasa tasarısı, TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Bu konudaki değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?" yönündeki soruyu Bakan Ala, şöyle yanıtladı:
"Türkiye, çok ağır bedeller ödetmiş, millet olarak biz çok maliyetler ödemişizdir bu konuda. Bu büyük sorunu çözme iradesini ortaya koydu hükümet zaten. Şimdi meclisimiz de işte komisyondan geçen bu yasa tasarısıyla artık Türkiye'de bu sorunu bütün devlet mekanizmalarıyla milletimizle birlikte çözme iradesini tescilliyor. Bu Türkiye'nin birlikte geleceğe yürümesinin adıdır. İnşallah bundan sonra bu tür sorunlar ayak bağımız olmayacak. Hep birlikte 76 milyon, ileriye yönelik, ileri demokrasiyi inşa ederek, 2023 hedeflerine, 2071 vizyonuna doğru yek vücut olarak yürüyecek."

-"Enerjimizi birbirimizle kavgada tüketmeyeceğiz"
Bakan Ala, "Enerjimizi birbirimizle kavgada tüketmeyeceğiz. Türkiye, 76 milyon, bütün gençlerimiz enerjisini Türkiye'yi ayağa kaldırmaya kullanacak. Bu o kadar değerli bir inisiyatiftir ki daha önce alınsaydı keşke de daha önceki iktidarlar bu inisiyatifi alabilseydi de Türkiye bu kadar ağır bedelleri kendi iç çatışmasıyla ödemeseydi. Teröre bu kadar kurban vermeseydi. İnsanlarımız, gençlerimiz Türkiye'nin ve kendi ailelerinin geleceği için çalışma fırsatı bulsaydı" diye konuştu.

Ala, "Keşke bunu daha önce yapabilseydik ama şimdi gecikmeli de olsa AK Parti hükümetleri döneminde bunu yakalamış olmasını çok değerli bir fırsat olarak görüyorum. İnşallah bundan da kurtulacağız. Türkiye biraz önce belirttiğim hedeflere doğru emin adımlarla ve sağlam iradesine sahip çıkarak yürüyecektir" ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Ala, bunun Türkiye için çok değerli bir an, değerli bir yasa ve çok kıymetli bir inisiyatif olduğunu belirtti.

Kaynak: AA