Cumhurbaşkanı Seçimine Doğru

MHP ve CHP'nin de aralarında bulunduğu bazı siyasi partilerin cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Türkiye'yi yeniden 'yurtta sulh, cihanda sulh' noktasına getirmek gerekir. Bu nasıl olur? Elbetteki cumhurbaşkanının sizden alacağı yetkiyle olur" dedi.

İhsanoğlu, CHP ve MHP Sakarya İl Başkanlıklarının bir tesiste düzenlediği iftar programında yaptığı konuşmada, tüm davetlilere "hayırlı ramazanlar" diledi.
Türkiye'nin 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanını seçeceğini belirten İhsanoğlu, vatandaşların tercih yaparken partiye değil, kişinin vasfına bakmaları gerektiğini vurguladı.
İhsanoğlu, cumhurbaşkanının halkın güvendiği birisi olması gerektiğini ifade ederek, "Yani taraf tutmayacak, bir siyasi tercih sahibi olmayacak, Çankaya'ya kendi siyasi programıyla çıkmayacak birisinin olması lazım. Birisi oraya kendi siyasi programıyla çıkarsa o zaman kendi siyasi programını uygulamak lazım" diye konuştu.

Cumhurbaşkanının bütünlüğü temsil etmesi ve anayasayı uygulaması gerektiğine işaret eden İhsanoğlu, kurumlar arasında ahengi sağlaması ve bir "aile reisi" olması gerektiğini söyledi.

İhsanoğlu, Türkiye'nin etrafının "ateş çemberi" olduğuna dikkati çekerek, "Adamlar öldürülüyor, sınırlarımızın içine giriliyor, çıkılıyor, insanlarımız kaçırılıp rehin tutuluyor. Yani başımızda bir devlet üçe bölünüyor. Böyle bir şeyin olması, bizi birinci derece etkiler. 'Biz bunu kabul etmeyiz' deniliyor ama bunların hepsi laftır. Herkes kendi gündemini yürütüyor çünkü herkes rasyonel bir şekilde giriyor" diye konuştu.

Türkiye'nin güney komşularıyla ticaretinin zayıfladığını savunan İhsanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Binlerce tır Irak sınırı üzerinde bütün Ortadoğu'ya gidiyordu, bunların hepsi kesildi. Gariban birkaç tane tır şoförünü rehin tuttular, böylece de öbür şoförleri korkuttular. Türkiye'nin yurt dışında itibarını, içeride ise huzurunu sağlayacak, 'yurtta sulh, cihanda sulh' prensibine göre hareket edilmesi lazımken biz yurtta gerginlik yaratıyoruz. Türkiye'yi yeniden 'yurtta sulh, cihanda sulh' noktasına getirmek gerekir. Bu nasıl olur? Elbetteki cumhurbaşkanının sizden alacağı yetkiyle olur. Çünkü sizin vereceğiniz yetkiyle cumhurbaşkanı daha güçlü bir hal alacak."
Vatandaşlarla birlikte orucunu açan İhsanoğlu, çıkışta gazetecilerin Mısır'daki olayları nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, "Söyleyeceklerimi konuşmamda söyledim. Teşekkür ederim" cevabını verdi.
Çark Caddesi'nde vatandaşlarla sohbet eden İhsanoğlu, daha sonra kentten ayrıldı.
Kaynak: AA