Bilecik'te 'Hijyen Eğitim Belgesi'

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, "Hijyen eğitim belgesi" olmayan iş yerleri hakkında cezai işlem uygulanacağını bildirdi.

Müdürlükten yapılan açıklamada, yönetmelik kapsamında gıda üretim işletmeleriyle gıda dağıtım merkezlerinin, hazır yemek hizmeti, iş yeri ve kurum yemekhaneleri, restoran ve gıda hizmetlerinin sunulduğu yer, dükkan, toptan satış yerleri, süpermarket dağıtım merkezleri olmak üzere tüketiciye satış ve dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, muameleye tabi tutulması veya depolanması ve benzeri hizmetlerin verildiği iş yerlerine, hijyen eğitimi alma zorunluluğu getirildiği kaydedildi.
Eğitimlerin Halk, Mesleki ve Turizm Eğitim Merkezleri ile Olgunlaşma Enstitüleri tarafından verildiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Eğitimi, çalışanlarına kendi imkanları ile vermek isteyen iş yeri sahipleri ve işletenler, eğitim kurumlarına veya Milli Eğitim Müdürlüklerine müracaat ederek, kurumların denetiminde programlar çerçevesinde eğitim verebilir. Katılımcılara eğitim sonunda "E-Yaygın Otomasyon Sistemi" üzerinden kurs bitirme belgesi verilecektir. Gıda sektörü için alınmış olan bir belge, kişi gıda sektörünün herhangi bir alanında hizmet verdiği sürece geçerli kabul edilecektir. Yönetmelik kapsamına giren gıda üretim ve perakende iş yeri sahipleri ve işletenleri 5 Temmuz tarihinden sonra yapılacak denetimlerde "Hijyen eğitim belgesi" olmayanlar hakkında işlem yapılacaktır. Eğitim almadan çalıştırılan her bir çalışan için ayrı ayrı cezai işlem uygulanacaktır."
Yaz döneminde gıdaların uygun ortamlarda muhafazasının önem kazandığı belirtilen açıklamada, buzdolabı ve benzeri soğutucularda muhafaza edilen ve özellikle iftar gibi cemiyet yemeklerinde sunulmak üzere soğutuculardan çıkarılan çiğ hayvansal gıdaların bozulmaması için kısa sürede tüketilmesi, gıda zehirlenmelerinin önlenmesi açısından büyük önem arz ettiği ifade edildi.
Kaynak: AA