İhsanoğlu canlı yayında soruları yanıtladı

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, CNN Türk ekranlarında merak edilen soruları cevapladı.

İhsanoğlu canlı yayında soruları yanıtladı
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, hakkındaki birçok iddiayı yanıtlarken bazı konularda da açıklamalarda bulundu. Askerliğini yapmadığı ile ilgili iddialara ''Ben askerliğimi İzmir Bornova'da yaptım. Asker arkadaşlarım da hala hayatta. İsteyenler kayıtlara inanmayanlara şahitleri de getirilir.'' cevabını verirken, İTT Genel Sekreterliği'ne de "Başbakan ve Gül'ün desteği ile seçildiğini ifade etti.

"Darbenin ayak seslerini duydum"

Mısır'daki darbelerden en çok nefret edecek Türk benim. Çünkü Nasır darbesini ne manaya geldiğini hayatım boyunca yaşadım. Şimdi geçen sene olan hadiseye geleyim. Ben bu darbe olmadan 4-5 gün önce Kahire'deydim. Ve ben darbenin ayak seslerini duydum.

"Babam Türk, Annem Türk"

Babam 22 yaşında 1924'te Mısır'a gidiyor, tahsilini tamamlayıp mezun oluyor. Mezuniyetin ardından özellikle Türkiye'den gelen öğrencilere hocalık, babalık yapıyor. Babam Türk, Annem Türk. Babam Yozgatlı, Annem Rodoslu'dur. Annemin doğduğu evi görmek isteyenler Rodos'ta, Süleymaniye Camisi'nin karşısındaki eve baksınlar. Hayatım boyunca Türk vatandaşlığı dışında bir başka ülkenin vatandaşlığına sahip olmadım.

"Babam Mısır vatandaşı olmadığı için bize maaş bağlanmadı"

Mısır'da çok büyük hizmetler yaptım. Babam vefat ettikten sonra Mısır vatandaşı olmadığı için bize maaş bağlanmadı. Mecburen çalışmak zorundaydım. O sırada tahsilim devam ediyordu. Hem okuyup hem çalışmak bana büyük katkı sağladı. Fen fakültesinde talebeydim.

"Askerliğimi İzmir Bornova'da yaptım"

Askerliğimi dahi yapmadığımı ileri sürdüler. Ben askerliğimi İzmir Bornova'da yaptım. Asker arkadaşlarım da hala hayatta. İsteyenler kayıtlara inanmayanlara şahitleri de getirilir.

"Cumhurbaşkanının birinci vazifesi..."

Türkiye'nin içeride huzura ihtiyacı var. Güvene ve korkudan arınmaya ihtiyacı var. Ben bunu İstanbul'da da Yozgat'ta da görüyorum. Anadolu'nun çeşitli yerlerinde bunu açık olarak görüyorum. Siyasetin zıtlaşması ve bölünmeler vatandaşı çok rahatsız ediyor. Cumhurbaşkanının birinci vazifesi, toplumda birleşmeyi sağlamak. Bölgenin istikrarını sağlayacak siyaseti üretmeli.

"Başbakan ve Gül'ün desteği İİT Genel Sekterliği'ne seçildim"

2003 senesinde ben Sayın Başbakan'a ve sayın Gül'e 2004 senesinde yeni genel sekreter seçileceğini söyledim (İslam İşbirliği Teşkilatı genel sekreterliği). Bu sefer sıranın Asya grubunda olduğunu Başbakan'a ve Gül'e ilettim. Tabi ki Türkiye'de Asya grubunda olduğuna göre Türkiye'de bir aday gösterirse seçilebilir. Bende tabi zımnen hizmetlerimi arz ettim. Hükümet çok güçlü bir şekilde destek verdi bu teklife. Türkiye benim adaylığımı benimsedi ve aday oldum. Sudi Arabistan ve bazı ülkeler Bangladeşli adayı destekliyordu. İran ve Pakistan Malezyalı adayı destekliyorlardı. Bizi de destekleyen bazı münferit ülkeler vardı. Ben 30 oy aldım. Diğer adaylar çekildi. Biz bunu sayın başbakan ve Gül'ün desteği ile sağladık.