Ameliyatı Beklerken, Kapılarını Polis Çaldı

İzmir'de "Mavi kalp sendromu" teşhisi konulan 4 yaşındaki Yusuf Baran ameliyat için çağrılmayı beklerken, doktorun hakkında şikayet başvurusu yapması nedeniyle evine polisler geldi. Doktorun, çocuğun rahatsızlığı konusunda kendisiyle tartışan dayısının kimliğini bilmediğinden hastanın ismiyle şikayetçi olduğu ortaya çıktı.

Bornova ilçesi Çamkule semtinde Ayşe (22) ve Servet Kalko'nun (27) evine gelen polisler, çiftin 4 yaşındaki çocukları Yusuf Baran Kalko hakkında doktorun savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu ve konuyla ilgili ifadelerinin alınması gerektiğini bildirdi. Çocuklarının "kalp ameliyatı" için çağrı beklerken anne ve baba kapıya gelen polisler ve anlattıkları karşısında şaşkına döndü.
Babaanne Nuray Kalko, torununa doğumunun ardından "mavi kalp sendromu" teşhisi konulduğunu ve henüz 3 günlükken açık kalp ameliyatı geçirdiğini, 8 aylıkken de ikinci kez kalp ameliyatı için hastaneye yattığını söyledi.

İzmir'deki 3 üniversite ve bir eğitim araştırma hastaneden torununun kalp ile akciğeri arasındaki damarının olmadığı ve başka ameliyat yapılamayacağı yönünde kendilerine bilgi verilmesi üzerine bunu kabullenemediklerini, elleri bağlı ölümü bekler gibi durmaktansa Sağlık Bakanlığı'na müracat ettiklerini bildiren Nuray Kalko'nun, Bakanlıkça İstanbul'daki Siyami Ersek Hastanesi'ne yönlendirildiklerini anlattı. Babaanne, buradaki tetkikler sonucu, olmadığı söylenen damarın yerinde tespit edildiğini ve ameliyat kararı verildiğini, ameliyat için de ailenin hazır olmasının istendiğini bildirdi.
Kalko, Yusuf Baran'ın durumu nedeniyle uzun süredir sıkıntılı günler geçirdiklerini, İzmir'e dönünce baba Servet Baran ve dayı Burhan Şimşek çocuğun tedavisiyle ilgilenen doktor T.M. ile görüşmek için Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gittiklerini, buradaki görüşme sırasında dayının doktorla tartıştığını belirtti.

Tartışma sonrası doktor T.M, hasta yakınının ismini bilmediğinden şikayetini çocuğun kayıtları üzerinden yaptığını anladıklarını söyleyen Nuray Kalko, "Bize İzmir'de, bu rahatsızlığa sahip çocuklarda ani ölümlerin yaşanabileceği, bir şey yapılamayacağı söylendi. İstanbul'da ise her şey yeniden başladı, ameliyat için bize haber vereceklerini söylediler. Hastaneden ameliyat için haber beklerken kapımızda polisleri görünce şaşkınlık yaşadık, üzüldük" dedi.

Yusuf Baran Kalko'nun dayısı Burhan Şimşek ise, doktora "ameliyat olamaz diye rapor verdiğiniz çocuğa sürekli anjiyo yapmışsınız, eziyet çektirdiniz" diyerek tepkisini gösterdiğini, aralarında geçen sözlü tartışma nedeniyle doktorun "beyaz buton"a bastığını ve şikayet başvurusu yaptığını öğrendiğini söyledi.

Eve gelen evrakta, 4 yaşındaki yeğeninin polis merkezine çağrıldığını öğrenince karakola gittiklerini, burada doktor tarafından kendisinin bulunması için bunun uygulandığını anladıklarını kaydeden Burhan Şimşek, "Polis merkezine götürülen bir çocuğun korkacağını, heyecanlanacağını doktoru bilmez mi? Kalp hastası 4 yaşındaki çocuğun karakolda ne işi olur" diyerek tepki gösterdi.
Doktorun hakaret davası açtığını öğrendiğini söyleyen Şişmek, "Yok denilen damarın olduğu, asla ameliyat edilemez denilen çocuğun ameliyat olacağı noktaya geldik. Ben bunu sordum. Bağırarak cevap verince, ben de karşılık verdim. Yapılan hatanın insani olduğunu düşünerek davacı olmayı düşünmedik, fakat karşılaştığımız bu tutum sonrası bu hatanın içinde olanlara yönelik dava açacağız" diye konuştu.


Kaynak: AA