Oruç Tutarken Sağlıklı Beslenmek

Aksaray’da oruç tutarken sağlıklı beslenmenin önemine değinen Diyetisyen Belma Uyar, oruçlu iken nasıl sağlıklı beslenilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Oruç Tutarken Sağlıklı Beslenmek

Mübarek Ramazan ayına kavuşulduğunu belirten ancak artan sıcaklarla ve uzayan açlık süresiyle birlikte oruç tutmanın, günlük aktiviteleri gerçekleştirmekte zorlanıldığını belirten Uyar, “Bireylerin beslenme alışkanlıklarının bir anda değişmesiyle birlikte, uzun süre aç kalmak metabolizmayı yavaşlatır ve besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bununla birlikte daha kolay oruç tutmak amacıyla aşırı miktarda kalorili, enerji değeri yüksek yemekler ve tatlılar yemek gibi yanlış bir beslenme alışkanlığı benimsenebilmektedir. Oysaki vücudun ihtiyacı olan enerji artmamaktadır. Bu durum kilo alınmasına neden olmakla birlikte, iftarda hızlı ve aşırı yemek yeme, sindirim sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununa sebep olabileceği gibi, ani ve fazla yemek yenildiği için kan şekeri hızla artar ve yeniden hızla düşer. Ve genellikle iftar sonrasında kendimiz yorgun, bitkin hissederiz. Ayrıca açlık halinin uzun sürmesi, yeterli sıvı tüketilmemesi ve sağlıksız beslenilmesinden dolayı baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik, uykuya meyil, sinirlilik, hazımsızlık, şişkinlik, midede ekşime gibi sorunlar oluşur ve gün içinde de iş verimliliği düşer” dedi.



"SAHUR VAKTİNDEKİ ÖĞÜN KESİNLİKLE ATLANMAMALIDIR"
Sahurda, oruçlu iken doygunluğun uzun sürmesini sağlayacak ve susatmayacak besinleri tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Uyar, “Süt, yumurta, peynir gibi protein içeriği yüksek besinler, tuzu alinmiş zeytin, ceviz, fındık, bol miktarda taze sebze tam tahıllı ekmek, tahıllı çorbalar, meyve yenilmelidir. Reçel, tatlı gibi şekerli yiyeceklerin fazla tüketilmesi, sabah daha aç kalkılmasına neden olabilir. Ayrıca sahurda yağlı hamur kızartması, tahinli- yağlı çörekler gibi su ihtiyacını artırıcı hamur işleri yerine, az yağlı sebzeli, peynirli börekler tercih edilebilir” diye konuştu

Kaynak: İHA