Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi, Yükselmeye Devam Ediyor

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Haziran Ayı İmalat Sanayi Güven Endeksi’nin sonuçlarını değerlendirdi.

Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi, Yükselmeye Devam Ediyor

Mayıs 2014’te 20,4 puan değerini alan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi, Haziran 2014’te 2 puan artarak 22,4 puan değerini aldı. Endeks sonuçlarını değerlendiren Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’da önümüzdeki 3 aya ilişkin hem ihracat hem de iç piyasa sipariş beklentilerinin yüksek olduğunu, bunun Konya’nın ihracat rakamlarına da olumlu yansıyacağını, ancak artan maliyetlerin üreticiler için fiyat baskısı oluşturduğunu söyledi.

Özellikle Irak’ta yaşanan olayların sanayiciler üzerinde tedirginlik oluşturduğunu bildiren Başkan Kütükcü, Haziran ayında Konya’nın Irak’a ihracatının bir önceki aya göre yüzde 28.4 düştüğünü ifade etti.

Haziran ayında Irak’a ihracattaki bu sert düşüşe rağmen, 2014’ün ilk yarısında Irak’ın halen Konya ihracatında ilk sırada yer aldığının altını çizen Başkan Kütükcü, “Haziran ayında Irak pazarında bir kayıp yaşansa da, yılın ilk 6 ayında Ortadoğu ülkelerinin toplam ihracatımız içindeki payı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 0.9 artarak yüzde 18.5’ten 19.4’e, AB ülkelerinin payı ise yüzde 42.2’den 45.26’ya yükselmiştir. Özellikle AB’de ekonominin toparlanma eğiliminde olması, Irak pazarındaki kayıpları telafisi açısından bir fırsat olabilir” dedi.

"ÜRETİM GEÇTİĞİMİZ ÜÇ AYA GÖRE ARTTI”
Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi sonuçları hakkında detaylı bilgi veren Başkan Kütükcü’nün açıklamasına göre, Konya imalat sanayi ile ilgili ortaya çıkan bazı veriler şu şekilde:
“Haziran 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 31,3’ü geçtiğimiz 3 aya göre üretimin arttığını ifade ederken, yüzde 65,3’ü önümüzdeki 3 ayda üretimlerinin artacağını beklediklerini belirtti.

Konya imalat sanayinin yüzde 33,7’si, bir ay öncesine göre imalat sanayideki genel gidişatın daha iyi olduğunu düşünüyor. Daha kötü olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 31,3 olurken, aynı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 35 düzeyinde. Konya, önümüzdeki 3 ayda üretim beklentisinde Türkiye ve AB’nin önünde yer aldı. Üretim ve stok durumunda Konya, Türkiye ve AB’nin balans değerleri karşılaştırıldığında; Türkiye’nin geçtiğimiz 3 aya göre üretimde Konya ve AB’ye göre daha iyi bir performans izlediği görüldü.

Önümüzdeki 3 aydaki üretimde ise, Konya hem Türkiye’nin hem de AB’nin önünde yer aldı. Öte yandan Konya’daki stok düzeyinin Türkiye ve AB’ye göre normalin altında olduğu görüldü.

Hem Türkiye hem de AB’de stok düzeyi normalin üzerinde değer alırken Konya’da normalin altında değer aldı.”

"HAZİRAN AYININ LİDERİ ARA MALLARI SEKTÖRÜ OLDU”
Haziran ayında Konya’da imalat sanayiye alt sektörler itibariyle bakıldığında ara mallarının sektörü en iyi performansı gösteren sektör olduğunu ve Haziran 2014 endeks değeri olan 22,4 puan değerinden daha yüksek değer aldığını dile getiren Kütükcü, “Bu sektör dışındaki tüm alt sektörler endeks değerinin altında değerler aldı. Ara mallarını; gıda ve içecek hariç dayanıksız tüketim malları, dayanıklı tüketim malları, tüketim malları, dayanıksız tüketim malları, gıda ve içecek sanayi sektörleri takip etti. Alt sektör arasında en düşük değer alan sektör ise geçen ayın lideri olan yatırım malları sektörü oldu” dedi.

"KONYA’DA KAPASİTE KULLANIM ORANI ARTTI”
Konya’da kapasite kullanım oranında da artış olduğunu vurgulayan Kütükcü, “Mayıs 2014’te Konya’da kapasite kullanım oranı yüzde 51,5 iken, Haziran 2014’te bir önceki aya göre 2 puan artarak yüzde 53,5 oldu. Kapasite kullanım oranı Konya’da olduğu gibi Türkiye’de de geçen aya göre 0,9 puan artarak yüzde 75,3 oldu. Haziran 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 81’i geçtiğimiz 3 aya göre ortalama birim maliyeti arttı. Yüzde 76’sı önümüzdeki 3 ayda ortalama birim maliyetlerinin artması bekleniyor. Konyalı üreticilerin yüzde 20,7’si ise önümüzdeki 3 ayda satış fiyatlarını artıracak. Siparişler geçen 3 aya göre arttı, önümüzde 3 ayda da artış beklentisi var” diye konuştu.

Haziran 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 40,3’ü geçtiğimiz 3 aya göre toplam siparişlerin arttığını ifade eden Kütükcü, “Yüzde 66’sı önümüzdeki 3 ayda toplam siparişlerin artacağını bekliyor. Konyalı üreticilerin yüzde 0,7’si şu anki siparişlerin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirtiyor. Yüzde 84,3’ü ise normal seviyede olduğunu… Konyalı üreticinin gelecek dönemde siparişlerden umudunun, geçtiğimiz dönemdeki sipariş artışlarından daha fazla olduğu görülüyor. Siparişlere iç piyasa ve ihracat detayında bakıldığında; geçtiğimiz 3 aya ilişkin iç piyasa siparişlerinin ihracat siparişlerinden daha fazla arttığı görülüyorken, önümüzdeki 3 aya ilişkin ihracat sipariş beklentisinin iç piyasa sipariş beklentisinden biraz fazla olduğu görülüyor” ifadelerini kullandı.

"KONYA İMALAT SANAYİ ÖNÜMÜZDEKİ YIL YENİ YATIRIMLAR HEDEFLİYOR
Haziran 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 41’i önümüzdeki 3 ayda istihdamını artıracağını ifade eden Kütükcü, “Yüzde 82’si önümüzdeki 3 ayda sabit sermaye yatırım harcamalarını artıracak Önümüzdeki döneme ilişkin istihdam beklentisinde geçen aya göre düşüş olurken, yatırım planlamasında geçen aya göre artış görüldü.

Konyalı üreticilerin önümüzdeki döneme ilişkin üretim ve siparişlerdeki artış beklentisinin yanında istihdam ve yatırımda da artış beklentisine sahip olduğu görüldüğü ortaya çıktı” dedi.

Kaynak: İHA