'Bandırma Koyunu' Tescil Edilecek

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Müstakim Bayram, siyah başlı Alman et koçları ile kıvırcık koyunların çiftleştirilmesi sonucu elde edilen "Bandırma Koyunu"nun tescil aşamasına geldiğini bildirdi.

Bayram, yaptığı açıklamada, Bandırma Koyunu'nu geliştirme çalışmalarının Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü desteğiyle 1998 yılından beri devam ettiğini hatırlatarak, projenin amacının kasaplık kuzu üretimi yapan yetiştiricilere hızlı gelişen, yem değerlendirme oranı yüksek, karkas kalitesi iyi etçi bir koyun geliştirmek olduğunu söyledi.

Bandırma Koyunu son dönemde yetiştiricilerimiz tarafından tercih edilmeye başlandığını ifade eden Bayram, şunları kaydetti:
"Bandırma Koyunu kulak ve bacakları siyah vücudun diğer kısımları beyaz olan, boynuzsuz, yağsız kuyruklu, geniş sırt ve butlara sahip, ergin canlı ağırlığı erkeklerde 80-100 kg, dişilerde 50-60 kg olan, kasaplık çağa kadar olan dönemde hızlı gelişen ve yem değerlendirme oranı yüksek olan, karkas kalitesi yüksek, bir doğumda 100 koyundan 140-150 kuzu elde edilebilen, bölge şartlarına adapte olmuş, üstün vasıflı etçi bir koyundur.
1998 yılından bu güne kadar yaklaşık 750 baş damızlık erkek ve dişi koyun materyali yetiştiricilere satılmıştır. Önümüzdeki süreçte bu sayının hem canlı damızlık hem de sperma teminiyle daha da artacağı öngörülmektedir ve çalışmalarımız bu yöndedir."
Kaynak: AA