Ab'de 'İsim Pazarlıkları'

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB liderleri tarafından AB Komisyonu Başkanı olarak önerilen eski Lüksemburg Başbakanı ve eski Avro Bölgesi Başkanı Jean Claude Juncker ile bir araya geldi.

AB kaynakları, görüşmenin ana gündem maddesinin müstakbel AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi olarak atanacak isim olduğunu belirtiyor.
Aynı zamanda AB Komisyonu Başkan Yardımcısı olan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi'nin, kurallar gereği, AB Komisyonu Başkanı ile istişarelerde bulunarak belirlenmesi gerekiyor.
Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) onay almasına kesin gözüyle bakılan Juncker'in de 16 Temmuz'daki zirveye katılması öngörülüyor. Juncker için 16 Temmuz'da AP'de yapılması planlanan oylama, siyasi grup liderlerinin ortak kararıyla 15 Temmuz'a çekildi.
AB Zirvesi'nde, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'un ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın yerine geçecek isimler ile AB Komisyonu'nun yeni üyelerinin belirlenmesi öngörülüyor.
AB liderleri tarafından yapılacak atamalarda siyasi alandaki sağ-sol, coğrafi alandaki kuzey-güney ve üye ülkeler arasındaki küçük-büyük dengeleri gözetilecek.

Kaynak: AA