Dometeslerde Mildiyö Hastalığına Dikkat

Kırıkkale'de sebze tarlalarında yapılan kontrollerde mildiyö ve erken yaprak yanıklığı hastalığı tespit edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Bahşılı ilçesinde bir işletmeye ait bahçede gazetecilere yaptığı açıklamada, havaların ısınması ve nem seviyesinin yükselmesiyle kent genelindeki sebze bahçelerinde mildiyö hastalığının kendisini gösterdiğini söyledi.

Hastalığın sebzelerin yapraklarının üzerinde önce küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekelerin belirmesine yol açtığını belirten Kırbaş, zaman ilerledikçe renklerin kahverengi ve siyaha dönüştüğünü dile getirdi.
Uygun havalarda hastalığın yaprak saplarına, bitkinin dal ve saplarına doğru ilerlediğini, daha ileri safhalarında ise yaprakların yırtıldığını, kuruduğunu ve bazen de çürüdüğünü belirten Kırbaş, "Meyvelere de geçebilen hastalık, esmer lekeler bırakırken ürünün hem miktarını hem de kalitesini olumsuz etkiliyor. Bu hastalık daha önceki yıllara göre çok erken başladı.

Bunda aşırı yağmur ve nem daha sonrasında havaların ısınması etkili oldu" dedi.

Kırbaş, üreticilerin daha fazla verim kaybına sebebiyet vermek için il ve ilçe müdürlükleriyle irtibata geçerek ilaçla mücadelenin biran önce yapılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA