Sendikalardan Asgari Ücret Değerlendirmesi

Hizmet-İş Kayseri Şube Başkanı, Türk Metal Kayseri Şube Başkanı, Türk Harb-iş Sendikası Kayseri Şube Başkanı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından 2014 yılı ikinci yarısı için belirlenen ve 1 Temmuz tarihinden itibaren uygulanacak olan net 891 TL’lik asgari ücreti değerlendirdi.


Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Halil Özdemir, “Türkiye'nin önünde duran en önemli meselelerden birisi asgari ücrettir” dedi.

Özdemir, “Aslında ben bu toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan işçi kardeşlerimizi rahatlatacak bir karar çıkacağını sanmıyordum. Çünkü Komisyon'da hükumet ve işveren temsilcilerinin dışında ayrıca bir konfederasyonun temsilcileri de vardı” diye konuştu.

Özdemir, “891 TL’lik bir asgari ücret, gelişen, büyüyen Türkiye’ye yakışmıyor. Türkiye’nin büyümesinde, gelişmesinde asgari ücretli isimsiz kahramanların çok büyük payı var. Ancak bu büyümeden, kendileri gerektiği payı alamıyorlar. 30-40 liralık zamla ev mi geçinir? Üniversitede okuyan bir gencin maliyeti, kendi memleketinde okusa bile 500-600 lira. Bence asgari ücret en azından net 1500 lira olmalı” ifadesinde bulundu.

Türk Metal Kayseri Şube Başkanı Ali Gökkaya ise, “Asgari Ücret Tespit Komisyonunca alınan karara göre; asgari ücrette “16 yaş altı” ve “16 yaş üstü” uygulamasına son verilerek tek asgari ücret uygulamasına geçilmiştir. Bu kararlar gereği yılın ikinci yarısında yüzde 5,88 zam yapılarak yani; 1.7.2014 ile 31.12.2014 tarihleri arası için, bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücreti 37,80 Lira olarak tespit edilmiştir.

Buna göre brüt 1071, net 846 lira olan asgari ücret, bu artış ile brüt 1134, net 891,03 lira olmuştur. Asgari ücretteki brüt 63 liralık, net 45 liralık artışın ardından, asgari ücretlinin yevmiyesi brüt 37,8, net 29,70 lira olmuştur. Saat ücretleri ise yine bu artışla brüt 5,04, net 3,96 lira olmuştur” dedi.

Gökkaya, “1 Temmuz itibari ile bu düzenlemeler ile asgari ücret üzerinden yapılan kesintiler ve işverene maliyeti de artmıştır. Asgari ücretten yapılan kesintiler 242 lirayı bulurken asgari ücretin toplam işgücü maliyeti 1332,45 lira olmuştur.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ
Asgari geçim indirimi oranı yıl başında belirlenmekte olup bu indirim oranı maalesef yılın ikinci yarısında değişmemektedir. Asgari ücret tespit Komisyonunca yılın başında belirlenip açıklanan asgari ücret bekar bir çalışan için olup açıklanan bu ücretin içinde 80,33 lira asgari geçim indirimi dahildir. Çalışanın eş ve çocuk durumuna göre de karşımıza farklı asgari ücretler çıkmaktadır. Buna göre 1.7.2014 tarihinden itibaren net asgari ücretler:
Bekar 891,03 TL
Evli eşi çalışmayan çocuksuz 907,09 TL
Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu 919,14 TL
Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 931,19 TL
Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu 939,22 TL
Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu 947,25 TL
Evli eşi çalışan çocuksuz 891,03 TL
ASGARİ ÜCRETİN ÖNEMİ
Asgari ücret; yoksullukla mücadele ile, gelir dağılımı eşitsizliği ile mücadele ile ve toplumsal sınıflar arasında uzlaşmayı sağlamanın en önemli araçlarındandır. Çalışanları asgari geçim sınırları altında bırakmanın çok önemli toplumsal sorunlar yarattığı aşikardır. Bu gün hem ekonomi hem de iktisat bilimi verileri (Sendikalar ve Tüik verileri dahil) asgari ücret seviyesinin bir sefalet ücreti olduğunu ortaya koymaktadır. Çünkü tespit edilen miktar sadece çalışanı kapsamakta, çalışanın eş ve çocuklarını kapsam dışı bırakmaktadır. Bu gün DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 1.158 LİRA, YOKSULLUK SINIRI 3.772 LİRA olduğu göz önüne alındığında bu ücretin artık Türkiye’mize yakışmadığı görülmektedir.

2013 yılı OECD ülkeleri araştırmasında Macaristan, Şili, Meksika, Estonya gibi ülkelerde asgari ücret 500 doların altında diğer Avrupa ülkelerinde ise 500 ile 2000 dolar arasında asgari ücret uygulaması yapılmaktadır. Bugün Türkiyemizde 891 liralık asgari ücret 2,1 döviz kurundan 424 dolar karşılığındadır.

Sosyal ya da refah devleti kavramları, ekonomi, iktisat, sosyoloji bilimleri, sosyal politikalar ve aile kavramları, yoksulluk vb., nereden bakarsak bakalım asgari ücretin artık kendi piyasasına gelmesini zorunlu kılmaktadır.

Her asgari ücret açıklanmasından sonra tüm tespitler aynı şeyi ve şunları söylemektedir. Asgari Ücret; çalışan ve ailesinin ekonomik şartlarını taşımalı, anayasa ve yasalarda tanımlanan şartlar seviyesinden asgari ücret belirlenmeli, Tüik verileri(açlık, yoksulluk sınırları) dikkate alınmalı, sosyal yaşam ve insan onuru ile bağdaşan bir ücret olmalı, en düşük memur maaşı dikkate alınarak bir ücret belirlenmeli, GSMH ve refahtan pay verilmeli, asgari ücret üzerindeki vergi yükü azaltılmalı” diye konuştu.

Türk Harb-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Özgür Özsoy ise, “Asgari ücretliler, Türkiye’nin en büyük ekonomistlerinden biri. Çünkü 891 lira ile 4 kişilik bir aileyi geçindiriyorlar. Allah yardımcıları olsun. Asgari ücretin aslında bin 400 TL olması gerekiyor. Ailelerin çocuklarını rahatça okutabilmesi ve rahat bir yaşam sürdürebilmeleri için asgari ücretin iş verene göre değil, işçinin yaşam şartlarına göre belirlenmesi gerekir” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA