Kerry, Lavrov İle Telefonda Görüştü

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna'daki son gelişmeler, İran'la nükleer müzakereler ve Irak'taki durumla ilgili Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığından bir sözcü, Kerry'nin görüşmede, Rusya destekli ayrılıkçıların ateşkesin uzamasına imkan verecek şekilde gerekli adımları atmayı ve bu yönde güvenceler vermeyi reddetmesine dair güçlü kaygısını dile getirdiğini ve gerilimi azaltıcı yönde adımlar atılmasının önemini vurguladığını bildirdi.
Sözcü, Kerry'nin, ABD'nin Ukraynalılara ve Ukraynalıların kendilerini savunma haklarına verdiği desteği yinelediğini ve Ukrayna hükümetinin Rusya destekli ayrılıkçılara el uzatmaya dönük çabalarının altını çizdiğini kaydetti.

Kerry'nin ayrıca, ABD ile Avrupalı müttefikleri ve uluslararası ortaklarının, ayrılıkçılara silah ve destek akışını sona erdirmesi, sınırı kontrol etmek için daha fazlasını yapması, ayrılıkçılara silah bırakma çağrısında bulunması, ellerindeki sınır kontrol noktalarını Ukrayna hükümetinin kontrolüne geri vermeleri ve tüm kalan rehinelerin serbest bırakılması için Rusya üzerinde baskı uygulamaya devam edeceklerini vurguladığı belirtildi.
Görüşmede, İran'la P5+1 ülkeleri arasında bu hafta başlayacak nükleer müzakerelerin ve Irak'ta ciddi boyuttaki güvenlik durumunun ele alındığı da bildirildi.

Kaynak: AA