Sudan'daki Çatışmalar

Güney Sudan'ın Jonglei eyaletinde eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar yanlısı isyancılar tarafından düzenlenen saldırıda 20 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralandığı belirtildi.

Jonglei Enformasyon ve İletişim Bakanı Jonglei Judy, AA muhabirin eyaptığı açıklamada, Machar yanlısı isyancıların Jonglei eyaletindeki Atar bölgesinde düzenledikleri saldırıda 20 kişinin öldüğünü, 8 kişinin yaralandığını söyledi.

Saldırıda bölgenin lideri Cole Mintonq ile bir çocuğun da hayatını kaybettiğini aktaran Judy, bu olayla saldırıların durdurulmasını öngören anlaşmanın açık şekilde ihlal edildiğini dile getirdi.
Güney Sudan'da Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı 16 Aralık 2013'te darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından, ülkede başlayan krize çözüm bulunması amacıyla hükümet yetkilileri ile Machar'a bağlı heyetler arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 3 Ocak'ta müzakereler başlamıştı.
Doğu Afrika ülkelerinin oluşturduğu Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi'ne (IGAD) bağlı arabulucu heyetin gözetiminde yürütülen müzakerelerin ilk turu kapsamında, 23 Ocak'ta çatışmalara son verilmesini öngören anlaşma imzalanmış ancak bu, kağıt üstünde kalmıştı. Daha sonra Mayardit ile eski yardımcısı Machar, 10 Mayıs'ta ülkedeki savaşın sonlandırılması için kapsamlı bir barış anlaşması imzalamıştı ancak bu anlaşma da yürürlüğe girmemişti.
IGAD, 10 Haziran'da Güney Sudan krizinin çözümü için geçiş hükümeti kurulmasını öngören bir yol haritası açıklamıştı.
Kaynak: AA