Çalık Açıklaması

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya’da Devlet Su İşleri’nin yatırımları ve son dönemde küresel ısınmadan dolayı yaşanan kuraklık ve Sulama sorunları ile ilgili TBMM’de gündem dışı söz aldı.


AK Parti Hükumeti olarak 2002 yılından itibaren her alanda olduğu gibi sulama alanında da ciddi yatırımları Malatya'da gerçekleştirildiğini belirten Çalık, “Hükümetimizin 12 yılda Malatya’ya yapmış olduğu yatırımlar 8 milyar TL’dir. Bu yatırımların yüzde 10’u yani 800 milyon TL’si DSİ’nin yatırımlarıdır.

Topraklarımızdan aldığımız ürünlerin verimi için suyun ne kadar gerekli olduğunu kimse bizden daha iyi bilemez. Bu yüzden hükumet olarak barajların sayısını, alternatif su kaynaklarını ve sulama projelerini her geçen gün daha da artırıyoruz. İlimizde yaptığımız barajlar arasında bulunan Kapıkaya Barajına, bu ülkeye hizmet etmiş 8. Cumhurbaşkanımız, rahmetli Turgut Özal’ın ismini verdik. Kapıkaya Turgut Özal Barajı’nın depolama tesisi tamamlanmış, sulama inşaatı da devam etmektedir. Yine, geçmişte pek çok baraj ve sulama tesisinin altında imzası olan değerli büyüğümüz Recai Kutan’ın ismini de Boztepe Barajına verdik. Boztepe Recai Kutan Barajının depolama tesisi tamamlanmış olup, sulama kanallarını yapımı bu iki barajımızın da ödeneklerinin artırılması için Sayın Bakanımızdan gerekli görüşmelerini yaptık” şeklinde konuştu.

“YONCALI BARAJININ TEMELİNİ ATACAĞIZ”
Çalık, “Yoncalı Barajının yapım ihalesinin sözleşmesi imzalandı. Bugün itibariyle DSİ Bölge Müdürlüğü müteahhit firmaya yer teslimini yapacak ve inşallah Sayın Bakanın da katılımıyla temel atma törenini Arguvan'da yapacağız. Arapgir Barajı ve Sulaması, Darende-Sofular Göleti ve Sulaması, Hekimhan-Güzelyurt Göleti ve Sulaması, Akçadağ Sulaması Kanal Yenilenmesi, Derme ve Çerkezyazısı Sulaması, Medik Barajı Dolusavak Kapak Yapımı İkmali olmak üzere toplam 173 bin 070 dekar tarım arazisi ilimizde sulamaya açılmıştır” dedi
Çalık şunları söyledi:
“Taşkın Koruma Tesisleriyle halkımızı ve toprağımızı koruyoruz. Malatya ilimizde tamamlanan 33 adet taşkın koruma tesisleri ile 4 ilçe, 3 köy, 21 mahalle toplam 93 bin 300 dekar arazi taşkın zararlarından korunmuştur. İlimizde, proje ve planlama safhasındaki işlere baktığımızda ise, Yarımcahan Pompaj Projesi, Aliağa Barajı ve Sulaması, Yeşilyurt İnekpınarı Barajı, Malatya İli Sulamaları Rehabilitasyonu Planlama Raporlarının yapımı ve sulama kanallarının kapalı devre sisteme alınmasının çalışmaları devam etmektedir. Malatya ilimizin ekonomisi büyük oranda tarıma dayalıdır. Özellikle dünya kayısı üretiminin yüzde 80’ini karşılayan ilimizde başta kayısı olmak üzere birçok meyve yetiştirilmektedir. Bu yıl ilimizde yaşanılan don olayından dolayı meyvelerimiz yüzde 95 oranında yanmıştır. Bu felaketten üreticilerimiz, çiftlerimiz ve Malatya ekonomisi olumsuz etkilenmiştir. Küresel ısınmadan kaynaklanan kuraklıkla birlikte Malatya ilimizde, sulama, sulama birlikleri ve içme suyunda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktayız. Bu vesileyle sulama ile ilgili Malatya’nın sorunlarını bir rapor halinde, Orman ve Su işleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’na ilettik. Sayın Bakanım sulama ile ilgili sorunları yerinde tespit edip, incelemelerde bulunmak üzere ilimize sulama birlikleri için bir heyet gönderdi ve diğer sorunlar için de heyetler gönderilecektir.

Malatya ilimiz ve ilçelerinde sulama ve içme suyuyla ilgili yaşanan sıkıntıları gidermek için alternatif içme suyu kaynaklarını ve devam etmekte olan yatırımlarımızı yakından takip ettiğimizi ve Bakanlıklar nezdinde girişimde bulunduğumuzu bir kez daha paylaşmak isterim. Ülkemizdeki bereketli toprakların kıymetini bilen, vatandaşlarımızın refahı için hizmet eden Hükumetimiz, bu yıl sulama ile ilgili sıkıntı yaşayan vatandaşlarımız için elimizden gelen çalışmaları yapmaktadır ve yapmaya devam edecektir. İnşallah bu sıkıntıları en kısa sürede çözüme kavuştururuz.”
Kaynak: İHA