Uyku Apnesi'ni Ciddiye Alın

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Uyku Tıbbı Merkezi Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Utku Oğan Akyıldız, uyku apnesinin toplumda sıkça karşılaşılan bir hastalık olduğunu, önemli hastalıklara neden olabileceğini belirtti.

Akyıldız, yaptığı açıklamada, uykuda horlama, nefesin durması, tıkanıklık, boğulma hissi yaşama, sabah yorgun ve dinlenmemiş olarak kalkma, sürekli bitkin, uyku hali içinde olma, baş ağrısı, kilo almak ve verememek gibi şikayetlerin "uyku apnesi" habercisi olduğunu belirtti.

Toplumda erkeklerin yaklaşık yüzde 4'ü, kadınların ise yüzde 2'sinde görülen uyku apnesini çağın hastalığı olarak ifade eden Akyıldız, "Uyku apnesi sendromu, kalp krizinin, kalp yetmezliğinin, nörolojiyi ilgilendiren inmenin, beyin damar tıkanıklıklarının, hipertansiyon, diyabet gibi birçok hastalığa neden olabiliyor. Bazı durumlarda yaşamı tehdit eden bir boyut kazanarak ölümcül kazalara neden olabiliyor. Örneğin; uyku apsesi olan sürücüler kazalara sebep olarak birçok insanı tehlike altına sokuyorlar" ifadesini kullandı.
Uyku apnesinin tespitinin, vatandaşın uyku merkezinde bir gece cihaza bağlı halde gözetim altında tutularak saptandığı bilgisini veren Akkıylıdz, burada aynı zamanda tedavinin de yapıldığını ifade etti.

Hastalara cihazlarla uygulanan basınçlı hava sonucunda apnelerinden kurtulduğunu ve gayet iyi bir uyku yaşadığını aktaran Akyıldız, hastanın apnenin neden olduğu komplikasyonlardan ve tetiklediği hastalıklardan da tedavi sonucu kurtulduğunu ifade etti.

Kaynak: AA