Temmuzda Kar Serinliğinde İftar

Eruh ilçesinde vatandaşlar, kar serinliğinde iftar yapıyor.

İlçedeki Çırav Dağı'na yağan ve derin yarıklar ile mağaralarda buz kütlesine dönüşen kar, ramazanda köylüler tarafından çuvallara doldurulup ilçe merkezinde satılıyor.
Vatandaşlar hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Siirt'te satın aldıkları karı iftarda ayran veya suya katarak tüketiyor.
- Testere ve baltayla kesiyorlar
Sabah erken saatlerde 10'ar kişilik gruplar halinde yaklaşık 20 kilometrelik zorlu yolculuğun ardından katır sırtında dağın zirvesine ulaşan vatandaşlar, buradaki mağaralarda yaklaşık 50 metre derinliğindeki dev kaya yarıkları arasında sert bir buz kütlesi haline gelen karı testere ve baltayla kesiyor.
Toplanan kar kütlesi, akşam saatlerine kadar mağarada muhafaza ediliyor.
İftar saatine yakın ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı'na gelen satıcılar, kurdukları tezgahlarda parça halindeki karın satışını yapıyor.
Vatandaşların yoğun ilgisiyle kısa sürede tükenen kar, bu meşakkatli işi yapanlara gün sonunda ortalama 80 lira kazanç sağlıyor.
İftar sofralarında çoğunlukla su ve ayranla tüketilen kimileri tarafından da pekmeze katılan kar gün boyu sıcaktan etkilenleri kısa sürede serinletiyor.
- "Eskiden dedelerimiz kuraklık nedeniyle hayvanları için kar getirirdi"
Kar satışı yapan Bedri Teymurtaş, AA muhabirine, sıcak yaz günlerinde vatandaşları serinletmek için her gün Çırav Dağı'na çıktıklarını söyledi.

İşsiz gençlerin Ramazan Bayramı öncesi ihtiyaçlarını karşılamak için kar satışı yaptığını anlatan Teymurtaş, ramazanın temmuza denk gelmesi nedeniyle iftarda serinlemek isteyenlerin kara talebinin arttığını kaydetti.

Teymurtaş, ramazanda kar satışının ilçede gelenek haline geldiğini ifade ederek, "Ekmek parası için 20 kilometre uzaklıktaki Çırav Dağı'na çıkıp vatandaşlara kar getiriyoruz. Bu yıl ramazanda kara talep arttı. Eskiden dedelerimiz kuraklık nedeniyle hayvanları için kar getirirdi. Biz ise sıcaktan bunalan vatandaşlar için bu hizmeti sunuyoruz" diye konuştu.

Hüseyin Teymurtaş ise inşaatta çalıştığını, evlenmek için ek gelire ihtiyacı olduğundan kar satışı da yaptığını belirtti.

Kaynak: AA