Peru, Bolivya ve Guatemala'daki Çiftçilere Tarımsal Ekipman ve Teknik Yardım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı,Latin Amerika ülkelerinden Peru, Bolivya ve Guatemala'daki küçük ölçekli kahve üreticilerine tarımsal ekipman desteğinde bulundu.

Peru, Bolivya ve Guatemala'daki Çiftçilere Tarımsal Ekipman ve Teknik Yardım Desteği

TİKA, Latin Amerika ülkelerinde gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede TİKA tarafından, Latin Amerika ülkelerinden Peru, Bolivya ve Guatemala'daki küçük ölçekli kahve üreticilerine Türk Amerikan Koalisyonu (TCA) ile bölgede proje kapsamında doğru ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesinde yardımcı olan Uluslarası Kalkınma Stratejileri (SID) adlı STK aracılığı ile tarımsal ekipman ve teknik yardım desteğinde bulundu.

Proje kapsamında, Guatemala'daki 5 bin erkek ve kadın kahve işçisine pülvarizatör ve kahve ayırıcıları, Peru'daki 450 kadın mandıra çiftçisine yem değirmeni, veteriner kiti ve teknik eğitim, Bolivya'daki 625 erkek ve kadın quinoa bitki çiftçisine harman dövme makinesi ve tınaz makinesi desteği sağlandı.

Orta Amerika ülkeleri ile ikili işbirliği geliştirilmesi amacıyla bölgede inceleme ve temaslarda bulunan TİKA heyeti Guatemala’nın batı bölgesinde yer Chimaltenango şehrinin San Martin yerel idaresi altındaki Cambalcol ve Pachay Centro köylerinde yaşayan yerli halk Mayaları ziyaret etti. Söz konusu ziyaret esnasında TİKA tarafından tedarik edilen tarımsal ekipman malzemelerin teslim töreni gerçekleştirildi.

TİKA tarafından hayata geçirilen proje sayesinde Guatemalalı kahve üreticileri kahve bitkisinde aşırı nem sonucu oluşan Kahve Pası olarak anılan bir çeşit mantar hastalığı ile daha etkin mücadele edip, ürettikleri kahvenin kalitesini ve verimini arttırmayı başardılar. Ayrıca TİKA tarafından temin edilen ahşap kahve ayırıcıları sayesinde çiftçiler ürettikleri kahveyi çekirdeğinden ayırıp hiçbir aracıyı devreye sokmadan direk ihracatçılara satabilmeimkânı buldular. Bütün bu olumlu gelişmeler sonucunda 2012-2013 yılları arasında Guatemalalı kahve üreticilerinin geliri yıllık ortalama yüzde 40 civarında artış gösterdi. Üreticiler desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini ilettiler.
Kaynak: İHA