Milletvekilleri Yasağa Davullu Tepki

Menteşe Belediyesi tarafından alınan karar gereğince ramazan ayında sadece birinci günü, ortasında, arife akşamında ve son gününde davul çalınması kararına AK Parti Muğla Milletvekilleri Ali Boğa ve Yüksel Özden tepki gösterdi.

Muğla Öğretmenevi önüne gelen Milletvekili Boğa, burada bir süre davul çaldı. Boğa, daha daha sonra davulu davulcuya vererek çalmasını istedi.
Ramazan ayında davul çalmanın kimseye zararı olmadığını dile getiren Boğa, ramazan topunun atıldığı gibi davul da çalınabileceğini söyledi.


Davul çalınmamasının Muğla halkının verdiği karar olmadığını düşündüğünü belirten Boğa, şöyle konuştu:
"Tarihimizden beri gelen bir gelenektir bu. Kimseye zararı yok, en azından hatırlatmadır. Sadece yasakları delmek için bu akşam davul çalıyoruz. Davul çalınmadığı zaman ramazan olmayacak anlamına gelmiyor ama bu bir gelenektir. Bunu neden ortadan kaldıralım. Bu geleneğin sürdürülmesi açısından tavrımızı koymuş olduk."
Ali Boğa'nın ardından sınırsızlık meydanına gelen Muğla Milletvekili Özden de davul çaldırarak yasağa tepki gösterdiğini kaydetti.

Ramazan ayının ibadet olmanın yanı sıra bir kültür olduğunu ifade eden Özden, şöyle devam etti:
"Teknolojik anlamda birçok gereksiz uygulama vardır. İnsanların kollarındaki saatten, cep telefonlarına kadar birçok yere kadar saat var. Onları kurabilirsiniz ama mesele uyanma meselesi değil. Mesele bir ramazan geleneğinin yaşatılmadır."
Ramazan davulunun yasaklanmasının siyasi olarak gördüğünü söyleyen Özden, şunları kaydetti:
"Belediyeyi yöneten siyasi irade bu kültürü benimserse bu geleneği yaşatmayı arzularsa toplum da kamuoyu da buna hazırlanır. Ben geceleri vidanjör gürültüsünden rahatsız olduğum kadar hiçbir şeyden rahatsız olmuyorum. Gecenin bir saatinde vidanjör gürültüsünü yok etmek gibi bir kaygısı olmayan insanların, iki dakika içinde mahalleden geçen davulcunun gürültüsünü gündem etmesini ben siyasi buluyorum. Ayrıca haklı ve geçerli bulmuyorum."
Kaynak: AA